El formatge forma part del nostre dia a dia, ja sigui en l'esmorzar, el dinar, el sopar i fins i tot en algun pica-pica. Fa tant de temps que consumim formatge, milers i milers d'anys, que al seu voltant s'han creat alguns mites que no són pas certs. En el capítol d'aquesta setmana, el copropietari de la botiga Llet Crua, en Xevi Miró, desemmascara els mites i descobrirem les veritats sobre el formatge. Som-hi!


El primer mite que ens posa damunt la taula en Xevi és que el formatge porta colesterol. "Sí, però no sempre", emfatitza, "i no tots els formatges i tampoc tots els formatges per igual". De fet, una de les coses que s'està demostrant últimament, és que els formatges fets amb llet de vaques que pasturen porten més omega-3, porten més àcids insaturats i això voldria dir que ajudaria a reduir els nivells de colesterol. "Això no passa amb tots els formatges", recorda Miró, que afegeix que "això no ocorre amb els formatges industrials perquè han estat elaborats amb animals que han menjat pinso i que no han menjat gaire herba", conclou.

El formatge porta colesterol; els formatges cremosos són els que engreixen més; o el maridatge del vi negre amb el formatge són alguns dels mites més típics que envolten la figura dels formatges

Continuem amb el segon mite: els formatges cremosos són els que engreixen més. "Això no és cert", diu taxativament el formatger. Hi ha formatges molt cremosos que ho són perquè tenen molt xerigot i, per tant, la seva quantitat de greix percentual és molt baixa. No passa amb tots els formatges perquè n'hi ha, com per exemple el triple crema, que sí que porten nata afegida i aquests sí que engreixarien. Però els formatges brie de Maó o similars no haurien de portar gaire matèria grassa. "Amb tot, menjar sempre implica engreixar-se i engreixar-se implica viure; no menjar, en canvi, és morir, i això tampoc és bo", somriu el copropietari de Llet Crua.

Hi ha molts mites al voltant dels formatges, com per exemple, el colesterol / Foto: Carlos Baglietto

Ens aventurem ja al tercer mite que diu que amb els formatges és millor el vi negre. "Jo no hi estic d'acord", esbomba l'expert. Des del seu punt de vista, els millors vins per acompanyar els formatges solen ser els vins blancs i, si preferim els negres, que siguin amb poca força tànnica. Què significa això? Doncs que aquests vins que t'eixuguen molt la boca i això no els va bé a la majoria de formatges. Per aquest motiu, amb formatges més cremosos sempre recomanem vins blancs, caves o cerveses. En general, però, el més important a tenir en compte sobre el vi no és tant el gust de fruites, aromes o herbes, com les característiques generals del vi, és a dir, si és dolç, la frescor, l'acidesa o la intensitat. Un cop tinguis clares les pautes generals d'un vi, és molt difícil que t'equivoquis en combinar-lo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!