El clixé de la dieta vegetariana és que és insípida, avorrida i poc nutritiva. Si sou dels que creieu que una coca d'escalivada, una amanida de formatge o un uns calçots amb romesco són insípids, avorrits i poc nutritius, avui us portem tres hàbits d'aquesta dieta que us faran canviar la ment.

3 hàbits vegetarians que no coneixies

1 - Consultar els nutrients

La informació nutricional del que mengem és molt important per saber si estem duent una dieta prou equilibrada. En el cas dels vegetarians, saber d'on venen les vitamines, proteïnes o minerals en els seus àpats és clau perquè alguns nutrients, com la vitamina B12 o les proteïnes completes, provenen sobretot de la carn. Això no vol dir que les persones vegetarianes han de prendre suplements en càpsules, ni de bon tros. Hi ha aliments com els llegums, els ous o els làctics que també aporten vitamina B12 i proteïnes, però en menys quantitat que la carn. Per tant, només cal potenciar el consum d'aquests productes de forma conscient.

2 - Mirar bé els restaurants

Sí, hi ha restaurants que només fan menjar vegetarià. I no, aquests restaurants no són exclusius per a vegetarians. De la mateixa manera que a un restaurant normal hi pot anar tothom, a un restaurant vegetarià, també. De fet, les persones omnívores consumim molts més plats vegetarians dels que ens pensem: amanides, calçots amb romesco, pasta amb pesto, formatges, bolets, arrossos... Sovint els vegetarians prefereixen els restaurants on només es cuinen plats sense carn pel simple motiu que hi tindran més opcions a l'hora d'escollir. 

3 - Cuinar com tothom

Per preparar un plat vegetarià, es poden fregir els ingredients, bullir-los, estofar-los, escaldar-los, fer-los al vapor, menjar-los crus, arrebossar-los, fer-ne sopa... en definitiva, cuinar pels vegetarians és exactament igual que pels omnívors. Al contrari del que molta gent pensa, els vegetarians no només mengen espinacs bullits, sinó que hi ha un amplíssim ventall de possibilitats gastronòmiques i una riquesa de sabors i textures immensa. Sense anar més lluny (bé, una mica lluny sí que hi anem), la gastronomia de l'Índia és principalment vegetariana. Un terç de les persones del país més poblat del món són vegetarianes, un estil de vida del que es pot gaudir si es deixen fora els complexos i clixés amb la cuina vegetariana.

De la mateixa manera que a un restaurant normal hi pot anar tothom, a un restaurant vegetarià, també

Vegetarià o vegà?

És important deixar clara quina és la diferència entre la dieta vegetariana i la vegana. Sovint, quan pensem en persones que no mengen carn, posem al mateix sac aquestes dues dietes. Si bé és cert que ambdues exclouen la carn, el veganisme deixa fora també qualsevol altre producte d'origen animal, com ara la llet o els ous. El vegetarianisme, per contra, sí que contempla la ingesta d'aquests productes.
Però no tot és blanc o negre i dins el món vegetarià existeixen 3 dietes diferents, a mig camí entre el vegetarianisme i el veganisme:

- Dieta vegetariana: carn NO / ous SÍ / llet SÍ 
- Dieta ovovegetariana: carn NO / ous SÍ / llet NO
- Dieta lactovegetariana: carn NO / ous No / llet SÍ

A més a més, dins el món vegà existeixen també altres tipus de dietes. Si us interessa el veganisme i la cuina sense productes animals podeu consultar aquest article per conèixer-les totes. I si voleu animar-vos a preparar algun plat vegetarià, us deixem un parell de receptes perquè us inicieu en aquest món:

- Samfaina
- Vichyssoise