La cuina és el cor de la casa, on es preparen i gaudeixen dels menjars, però també és un lloc on els bacteris poden proliferar si no es va amb compte. Encara que la majoria de les persones neteja la seva cuina regularment, hi ha llocs inesperats on els bacteris poden amagar-se. Et presentem tres d'aquests llocs: l'esponja de cuina, l'aigüera i les taules de tallar.

3 llocs de la cuina on s'amaguen els bacteris

L'esponja de cuina

L'esponja de cuina és un dels llocs més contaminats a casa. A causa de la seva textura porosa i el seu ús freqüent per netejar restes de menjar, es converteix en un caldo de cultiu ideal per a bacteris com E. coli i Salmonel·la.

volodymyr hryshchenko WU9dA3C4R28 unsplash
Cal tenir especial cura amb les esponges / Foto: Unsplash

La humitat constant a l'esponja afavoreix el creixement bacterià, i cada vegada que s'utilitza per netejar superfícies o estris, els bacteris poden transferir-se a aquests. Per minimitzar el risc, és recomanable desinfectar l'esponja regularment. Una forma efectiva és posar-la al microones durant un minut o rentar-la al rentaplats amb un cicle d'assecatge. També és aconsellable reemplaçar l'esponja cada una o dues setmanes.

La cuina és un lloc on els bacteris poden proliferar si no es va amb compte

L'aigüera

L'aigüera, encara que és on rentem els estris i aliments, és un amagatall perfecte per als bacteris. Les superfícies humides i les restes de menjar que s'acumulen al desguàs creen un ambient ideal per a bacteris com a Pseudomonas i Staphylococcus. A més, l'aigüera pot contaminar-se fàcilment quan s'esbandeixen carns crues, ja que els sucs poden contenir patògens perillosos. Per mantenir l'aigüera neta, és important desinfectar-lo regularment. Es pot utilitzar una solució d'aigua i lleixiu (una cullerada de lleixiu per litre d'aigua) per netejar les superfícies i el desguàs. També és útil assecar l'aigüera després de cada ús per reduir la humitat.

callum hill CmW1uWURB18 unsplash
Aigüera, un lloc clau de la cuina / Foto: Unsplash

Les taules de tallar

Les taules de tallar, especialment les de fusta, són un altre lloc on els bacteris poden amagar-se. Les ranures i talls a la superfície poden atrapar restes d'aliments i líquids, proporcionant un lloc perfecte perquè els bacteris es multipliquin. Les taules de tallar de plàstic també poden acollir bacteris, encara que en grau més baix que les de fusta. Per evitar la contaminació creuada, és fonamental utilitzar taules de tallar separades per a carns crues i altres aliments. Les taules de tallar s'han de netejar minuciosament amb aigua calenta i sabó després de cada ús. A més, es recomana desinfectar-les periòdicament amb una solució d'aigua i vinagre o aigua i lleixiu.

En resum, l'esponja de cuina, l'aigüera i les taules de tallar són tres llocs a la cuina on els bacteris poden amagar-se i proliferar. Mantenir aquests llocs nets i desinfectats és crucial per prevenir malalties alimentàries. En ser conscients d'aquests punts crítics i prendre mesures adequades d'higiene, es pot mantenir una cuina més segura i saludable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!