La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com coure castanyes a casa, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
3 maneres de coure castanyes a casa
Quan ve el temps de menjar castanyes, ve molt de gust gaudir-les a qualsevol hora del dia. Si estàs pel carrer pots acostar-te a la teva castanyera de confiança i comprar-ne una paperina. Però si ets a casa i et ve de gust cuinar, pots provar de coure les castanyes amb aquests 3 mètodes diferents. D’entrada, a l'hora de comprar-les, tingues en compte que:
Per a coure-les sempre, sempre, els farem un tall profund que travessi les dues pells
- Millor si són grans i que pesin.
- De color marró brillant i sense taques
- Mirar que tinguin la mateixa mida, així es couran de manera homogènia.
- Que no estiguin foradades, el que significa que tenen habitants que no ens agrada trobar. Si volem posar-hi proteïna, ja l’hi afegirem nosaltres.
Per a coure-les sempre, sempre, els farem un tall profund que travessi les dues pells. Així no explotaran al coure i serà més fàcil pelar-les.
Al forn
És la millor opció per coure-les a casa perquè se’n poden coure força a l’hora i es couen de manera homogènia, sense agressions.
- Preescalfem el forn a 200 °C, amb calor dalt i baix amb aire.
- Posem la safata en la part més baixa del forn. Les courem 15 minuts.
- Si en coem moltes alhora podem enfornar diverses safates simultàniament.
- En aquest cas, augmentarem el temps de cocció a 20 minuts.
A la paella
Si tens una paella castanyera amb forats i cuina de gas, llavors ja ets gairebé professional. Però si no tens la paella amb forats i la teva cuina és elèctrica, de vitroceràmica o inducció, no et rendeixis, també pots fer castanyes rostides a la paella. Tria la paella més senzilla que tinguis. Posa poques castanyes perquè no s’amunteguin. Tapa i cou a foc tirant a alt. Ves sacsejant perquè no es cremin excessivament, d'una banda, i quedin crues per l’altra. Compta que et caldran uns 20 minuts de cocció per tenir-les a punt.
Microones
És el mètode més ràpid, pràctic i net, però no aconseguiràs una castanya torrada sinó més aviat bullida. Però si el que et cal és una castanya cuita per després integrar-la a una recepta, aquest mètode és el millor. L’altre inconvenient és que només podràs coure’n poques a cada tongada. Col·loca les castanyes sense amuntegar en un recipient apte per a microones, tapa i cou a potència màxima durant 5 minuts.