En les últimes dècades, l'interès per la vitamina D ha augmentat exponencialment, sobretot, perquè el seu dèficit s'ha associat a múltiples malalties i que sembla que hi ha una elevada deficiència d'aquest micronutrient a la població general. Des de la identificació de l'estructura química de la vitamina D el 1930, s'han produït importants avenços en la investigació sobre les seves funcions a l'organisme. Inicialment, els estudis es van centrar en el paper d'aquest compost i els seus metabòlits en l'homeòstasi del calci i el metabolisme ossi, però amb el pas de les dècades s'ha anat més enllà en l'estudi.

Mites falsos sobre la vitamina D

Sobre la vitamina D circulen diversos mites. Els experts en destaquen i desmunten principalment els següents en un estudi acabat de publicar a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

La llum solar i l'alimentació

Amb l'exposició a la llum solar n'hi ha prou per sintetitzar nivells òptims de vitamina D. Segons un document de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, aquesta manca de vitamina D podria ser deguda en gran part a una falta d'aportació nutricional, a l'excés de protecció solar a l'estiu i al fet que una part important de la població espanyola habita per sobre del paral·lel 35° nord, cosa que disminuiria les possibilitats de sintetitzar aquesta vitamina a l'hivern i a la primavera.

La vitamina D s'adquireix pels aliments

La vitamina D s'adquireix sobretot pels aliments, això és mentida. "En realitat, entre un 80 % i un 90 % de la vitamina D és originada per l'exposició solar i només un 10 % o un 20 % d'aquesta vitamina prové dels aliments ingerits", destaca l'estudi de la UOC sobre aquesta vitamina. La D és una liposoluble, això vol dir que es troba a les parts greixos dels aliments. Això ja ens dona una pista de quins aliments es troba la vitamina D. Sobre el mite que ens ocupa, hem de tenir en compte que la gran majoria de les fruites i les verdures no tenen greixos, de manera que no poden tenir aquesta propietat. Els aliments vegetals com fruites, verdura i cereals no tenen greixos i, en conseqüència, tampoc tenen vitamina D. Les fruites tenen moltes altres propietats i entre elles una gran riquesa vitamínica. De fet, amb 2 o 3 peces de fruita al dia es cobreixen les necessitats diàries de vitamines com ara la vitamina C i la provitamina A.

Els aliments vegetals com fruites, verdura i cereals no tenen greixos i, en conseqüència, tampoc tenen vitamina D

El peix blau n'és l'única font

La darrera mentida és que el peix blau n'és l'única font. L'experta assenyala que hi ha altres fonts, com els bolets, el rovell d'ou, els lactis sencers o les vísceres, que també són riques en aquesta vitamina.

Hi ha diverses vitamines que fan un paper fonamental en la salut de la pell. A part de la coneguda vitamina D, destaquen les vitamines C, E, B3 i A. La vitamina D, a més d'obtenir-se per síntesi cutània, també s'aconsegueix mitjançant els aliments. "Fins fa uns quants anys crèiem que només estava present en productes d'origen animal (per exemple, ous, lactis o peix blau), però troballes recents mostren que certs fongs superiors, com els bolets, també en contenen", manifesta l'estudi de la UOC. Quant a la vitamina C, indica que és un potent antioxidant hidrofílic capaç d'eliminar i extingir els radicals lliures, i es troba habitualment en aliments crus vermells i pebrots verds, taronges, atzerola, aranges, kiwi, maduixes, bròquil i cols de Brussel·les.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!