Durant segles, els mariners han solcat els mars en travessies llargues i perilloses, enfrontant-se a condicions dures i, sovint, amb recursos limitats. Tanmateix, enmig d'aquestes circumstàncies difícils, van aconseguir desenvolupar receptes que no només els proporcionaven l'energia necessària, sinó que també es van convertir en autèntiques menges.

3 plats mariners molt deliciosos

Aquí et presentem tres plats que preparaven els mariners i que avui dia són considerats delícies culinàries.

Guisat de peix salat

Un dels plats més emblemàtics que es preparaven a bord dels vaixells era el guisat de peix salat. Durant les llargues travessies, el peix fresc era un luxe que poques vegades es podia permetre, per la qual cosa el peix salat, especialment el bacallà, es va convertir en un aliment bàsic. Els mariners rehidrataven el peix sec en aigua durant hores abans de cuinar-lo. Després, el cuinaven amb patates, cebes, all i algunes herbes si estaven disponibles. Aquest plat era ric en proteïnes i molt nutritiu, la qual cosa el feia perfecte per mantenir la força de la tripulació. El sabor salat i robust del bacallà, combinat amb la suavitat de les patates i la dolçor de les cebes, creava una barreja de sabors que, encara que senzilla, era profundament satisfactòria. Avui dia, aquest guisat és un plat tradicional en molts llocs i es gaudeix com un homenatge a la cuina marinera.

brian yurasits PZzkqHahX1I unsplash
Mariners navegant / Foto: Unsplash

Pa de pessic de navegant

El pa de pessic de navegant, també conegut com a hardtack, era un pa pla i extremadament sec que els mariners portaven en els seus viatges. Fet només amb farina, aigua i sal, aquest pa s'enfornava fins que estava completament sec, la qual cosa el feia pràcticament imperible. Encara que la seva textura era dura i el seu sabor senzill, quan s'amarava en sopa o guisat, s'estovava i absorbia els sabors del plat, convertint-se en un complement deliciós. Sovint, els mariners el menjaven acompanyat de formatge o algun embotit, creant un menjar senzill però reconfortant al mig de l'oceà. Avui, encara que ja no s'utilitza en la navegació, el pa de pessic de navegant es prepara en algunes regions com una curiositat històrica i un recordatori de la resiliència d'aquells que vivien al mar.

Aquest pa s'enfornava fins que estava completament sec, la qual cosa el feia pràcticament imperible

amirul aqid tgJOI5AY6no unsplash
La navegació ha evolucionat molt / Foto: Unsplash

Sopa de tortuga

La sopa de tortuga va ser en el seu temps una de les delícies més apreciades pels mariners, especialment durant les travessies pel Carib i altres regions tropicals. Les tortugues marines eren abundants en aquelles aigües, i la seva carn era rica en nutrients, la qual cosa la convertia en un recurs valuós per a la tripulació. La sopa es preparava amb la carn de la tortuga, cuita lentament en un brou amb cebes, all, herbes i de vegades algunes verdures com pastanagues i api. El resultat era una sopa espessa i saborosa, amb un sabor profund i únic que la va convertir en un plat de luxe a bord. En els temps moderns, la sopa de tortuga ha caigut en desús a causa de la protecció de les espècies de tortugues, però en la seva època, era una veritable menja que marcava la diferència en la dieta dels mariners.

Aquests tres plats reflecteixen la creativitat i l'adaptabilitat dels mariners, que amb recursos limitats, van crear menjars que no només els sostenien físicament, sinó que també els brindaven un petit consol en les seves àrdues jornades. Avui dia, encara que les condicions han canviat, aquests plats perduren com a testimoni d'una cuina rica en història i sabor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!