Quan comprem pa, sovint busquem productes de qualitat i, sobretot, genuïns. El pa artesà s'ha tornat molt popular, però no tot el pa que es ven com a "artesà" realment compleix els requisits. Per assegurar-te que estàs comprant un autèntic pa artesà, hi ha algunes preguntes clau que pots fer-li al teu forner.

Les preguntes per saber si el pa és artesà

La fermentació és una etapa crucial en l'elaboració del pa artesà. Aquest procés pot prendre diverses hores i, fins i tot, dies per desenvolupar-se correctament. Preguntar-li al forner quant temps dedica a la fermentació pot donar-te una pista sobre si el pa és realment artesanal. Els pans artesans solen requerir fermentacions llargues, que van des de les 12 fins a les 24 hores, o fins i tot més, depenent del tipus de pa i de les tècniques que s'utilitzin. Durant la fermentació lenta, es desenvolupen els sabors i es creen les textures característiques del pa artesà. Si el forner esmenta un procés ràpid de fermentació, probablement està utilitzant additius o millores per accelerar el procés, la qual cosa no és típic en un pa artesanal autèntic.

zoe 05BBocEhlcY unsplash
El pa és tot un art / Foto: Unsplash

Els ingredients són un altre factor important al pa artesanal. Pregunta quin tipus de farina i llevat utilitza. Un pa artesà veritable sol utilitzar farines de qualitat, que poden ser de blat integral, sègol, espelta, o farines sense refinar i sense additius. Les farines industrials o amb molts additius són menys comunes a la fleca artesanal. Quant al llevat, molts forners artesans prefereixen l'ús de massa mare en lloc de llevat industrial. La massa mare no només li dona un sabor i aroma únics al pa, sinó que també ho fa més digestiu i nutritiu. Si el forner utilitza una barreja de farines locals o especialitzades i elabora el pa amb massa mare, és probable que estiguis davant d'un autèntic pa artesanal.

clark young jfbMODLPrQ0 unsplash
Pa artesanal / Foto: Unsplash

Els ingredients són un factor clau al pa artesanal

La quantitat de pa que un forner produeix també pot indicar si el pa és realment artesanal. La fleca artesanal sol ser un procés més limitat quant a producció. Això es deu que el pa s'elabora a mà i no amb maquinària industrial a gran escala. Si el forner t'esmenta que produeix centenars o milers de pans al dia, és probable que el seu procés d'elaboració sigui més industrialitzat i menys artesanal. En canvi, si produeix una quantitat menor i s'enfoca en la qualitat més que en la quantitat, és més probable que el pa sigui realment artesà.

En fer aquestes preguntes, pots obtenir una idea clara sobre l'autenticitat del pa que estàs comprant. Un veritable pa artesà porta temps, dedicació i respecte pels ingredients. Per tant, la pròxima vegada que visitis el teu forner, no dubtis a preguntar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!