Fer un allioli català autèntic és una veritable obra d'art culinària que requereix paciència, habilitat i alguns trucs definitius. Aquest condiment tradicional és una emulsió que acompanya perfectament a carns, peixos, verdures i més. A continuació, t'expliquem tres trucs essencials perquè aconsegueixis un allioli perfecte.

3 trucs definitius per fer un allioli català

Selecció i preparació de l'all

El primer truc crucial per a un bon allioli és l'elecció i preparació de l'all. Has d'utilitzar all fresc, preferiblement d'una varietat que no sigui excessivament picant. La quantitat d'all dependrà del gust personal i de la quantitat d'allioli que desitgis preparar, però generalment, dos o tres grans mitjans són suficients per a una tassa d'allioli.

towfiqu barbhuiya BQqNSRPWcRA unsplash
Alls per a allioli / Foto: Unsplash

Per preparar-lo correctament, pela els grans d'all i retira el germen central si desitges un sabor més suau i menys amarg. Pica l'all en un morter amb una mica de sal gruixuda, el que ajudarà a trencar les fibres de l'all i permetrà que es formi una pasta homogènia. Aquest pas és fonamental perquè l'all ha d'estar completament triturat perquè es barregi adequadament amb l'oli en els següents passos.

L'elecció de l'oli

El segon truc és la selecció de l'oli. L'allioli tradicional es fa únicament amb oli d'oliva, però és important triar un oli d'oliva verge extra de sabor suau per evitar que l'allioli resulti massa fort o amarg. Si prefereixes un sabor més delicat, pots barrejar l'oli d'oliva amb una mica d'oli de gira-sol en proporcions de 70% a 30%, respectivament.

L'allioli tradicional es fa únicament amb oli d'oliva

La clau és agregar l'oli lentament al morter mentre bats constantment. Això permet que l'oli s'emulsioni amb la pasta d'all, creant una textura cremosa i homogènia. Si agregues l'oli massa ràpid, l'emulsió pot trencar-se i l'allioli no es formarà correctament. La paciència en aquest pas és essencial.

fulvio ciccolo Pmkq0yZ80 4 unsplash
Oli, una de les claus de l'allioli / Foto: Unsplash

La tècnica d'emulsió

El tercer truc definitiu és dominar la tècnica d'emulsió. Tradicionalment, l'allioli es prepara a mà amb un morter, la qual cosa requereix habilitat i resistència. Una mà ha de subjectar el morter ferm mentre l'altra afegeix l'oli gota a gota al principi, augmentant gradualment un fil fi a mesura que la barreja comença a espessir.

Si prefereixes utilitzar una batedora, assegura't que la velocitat sigui baixa i que el vas de la batedora sigui estret i alt per facilitar l'emulsió. Comença batent l'all amb una petita quantitat d'oli i afegeix la resta lentament. Augmenta la velocitat progressivament a mesura que la barreja s'espesseix.

Seguint aquests tres trucs – elegir i preparar adequadament l'all, seleccionar l'oli correcte i dominar la tècnica d'emulsió – aconseguiràs un allioli català autèntic, cremós i deliciós. Amb pràctica i paciència, aquest acompanyament tradicional es convertirà en una part essencial del teu repertori culinari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!