Saber si un peix és fresc o no pot marcar la diferència entre gaudir d'un plat deliciós o emportar-se una decepció a la cuina. Moltes vegades, a les grans superfícies, fa hores o fins i tot dies en exposició, que el peix perd qualitat sense que els consumidors se n'adonin. Però hi ha tres trucs que qualsevol peixater expert utilitza per identificar un peix en el seu millor estat, i que @belipescaderia ha compartit en el seu compte d'Instagram. El primer indicador clau són els ulls. Si estan enfonsats, de color groguenc i amb una aparença apagada, és un clar senyal que el peix ha passat massa temps fora de l'aigua. En canvi, un peix realment fresc té els ulls brillants, ovalats i amb el centre negre ben definit. Aquest petit detall és moltes vegades la clau per diferenciar un producte de qualitat d'un altre que ha perdut la seva frescor.
Els 3 trucs per saber si un peix és fresc
Un altre punt fonamental a revisar són les ganyes Moltes vegades, quan el peix no és fresc, les ganyes presenten un to blanquinós o fins i tot marró, la qual cosa indica que ha començat a deteriorar-se. Tanmateix, quan el peix acaba de ser capturat o fa poc temps que està al mercat, les seves ganyes són vermelles, intenses i brillants. És un dels signes més evidents de frescor i un aspecte en què es fixen sempre els experts abans de fer una compra. Si les ganyes tenen mucositat o desprenen una olor forta i desagradable, és millor evitar aquest peix, ja que podria estar en mal estat.
Finalment, cal tenir en compte el color general del peix. Un peix que ha perdut frescor tendeix a tornar-se més blanquinós i mat, amb una pell opaca i sense brillantor. En canvi, quan està realment fresc, la seva pell és vibrant, amb reflexos metàl·lics i una textura ferma al tacte. Aquesta diferència és especialment notòria en espècies com el llobarro, l'orada o el besuc, on el canvi de color del peix és un clar indicador del seu estat. A més, en pressionar suaument la carn del peix amb un dit, aquesta ha de recuperar la seva forma ràpidament. Si la marca del dit roman, és senyal que el peix no està en el seu millor moment.
Aquests tres trucs són senzills, però efectius per assegurar-se que el que portem a casa és de la millor qualitat possible. Un peix fresc no només garanteix millor sabor i textura, sinó que també és més saludable i segur per al consum. La pròxima vegada que vagis a comprar peix, fixa't en els ulls, revisa les ganyes i observa el color general del peix. Amb aquests detalls en ment, mai més no tindràs dubtes sobre si un peix està en el seu punt òptim o si ha passat massa temps al taulell. Convertir-se en un expert a escollir peix fresc no és difícil, només fa falta una mica d'atenció i pràctica. Amb el temps, aquests consells es tornaran part de la teva rutina de compra i sabràs diferenciar un bon peix amb només donar-li un cop d'ull.