L'arròs amb llet és una d'aquestes postres tradicionals que evoquen records de la infantesa i, sovint, intentem replicar el sabor i la textura perfectes que les nostres àvies aconseguien amb mestria. Aconseguir un arròs amb llet que rivalitzi amb el de l'àvia requereix atenció als detalls i alguns trucs que poden marcar la diferència. A continuació, es presenten alguns consells per aconseguir aquest arròs amb llet perfecte i deliciós.

Un arròs amb llet com el de la teva àvia

El tipus d'arròs és crucial. Opta per arròs de gra curt o arròs arbori, ja que alliberen més midó durant la cocció, la qual cosa els dona a les postres una textura cremosa. Evita l'arròs de gra llarg, que no té la mateixa capacitat d'absorbir líquids i alliberar midó. Abans de cuinar, esbandeix l'arròs amb aigua freda per eliminar l'excés de midó superficial. Això ajuda que els grans no s'enganxin massa durant la cocció inicial i evita que les postres es tornin massa enganxoses. Cuina l'arròs en aigua durant uns 5-7 minuts abans d'afegir la llet. Aquest pas inicial ajuda a estovar l'arròs i assegura una cocció uniforme. Escorre l'aigua sobrant abans d'afegir la llet.

El tipus d'arròs és essencial / Foto: Unsplash
El tipus d'arròs és essencial / Foto: Unsplash

La clau per a un arròs amb llet cremós és en la llet. Utilitza llet sencera per obtenir una textura rica i suau. També pots agregar una porció de crema o llet evaporada per a un extra de cremositat. Si vols un toc més indulgent, una cullerada de mantega al final de la cocció pot ser un excel·lent additiu. La paciència és fonamental. Cuina l'arròs a foc lent, removent constantment per evitar que es pegui al fons de l'olla. Aquest procés pot portar entre 30 i 40 minuts. La cocció lenta permet que l'arròs absorbeixi la llet gradualment i s'infongui amb els sabors.

Arròs amb llet / Foto: Unsplash
Arròs amb llet / Foto: Unsplash

Per replicar el sabor de l'àvia, afegeix una branca de canyella, una closca de llimona o de taronja, i una beina de vainilla al començament de la cocció. Aquests ingredients aporten una aroma i sabor inconfusibles que fan de l'arròs amb llet unes postres especials. Afegeix el sucre cap al final de la cocció. Això evita que l'arròs s'endureixi prematurament. La quantitat de sucre depèn del gust personal, però al voltant de 100-150 grams per litre de llet és una bona referència. Remou bé perquè el sucre es dissolgui completament.

Una vegada cuit, deixa reposar l'arròs amb llet uns minuts abans de servir. Aquest repòs permet que es fonamentin els sabors i que la textura es torni encara més cremosa. Si prefereixes una consistència més espessa, pots deixar-lo refredar una mica més. Per a un toc final, empolvora canyella en pols just abans de servir. Aquest petit detall no només afegeix sabor, sinó que també fa que el plat sigui visualment atractiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!