L'escalivada, aquest plat tradicional de la cuina catalana, és una veritable joia que ha passat de generació en generació. Per a molts, el sabor de l'escalivada està íntimament lligat a records de la infantesa i, en especial, a la cuina de l'àvia. Si vols recrear aquesta deliciosa experiència, aquí tens tres trucs infal·libles perquè la teva escalivada quedi com la que feia la teva àvia.

3 trucs per fer la millor escalivada

Selecciona ingredients frescos i de qualitat

El primer truc per aconseguir una escalivada autèntica i saborosa és començar amb ingredients de la millor qualitat. L'escalivada es compon principalment de pebrots, albergínies, cebes i tomàquets. Assegura't de triar verdures fresques i, si és possible, d'origen local. Les àvies solien anar al mercat i seleccionar cada ingredient amb compte, valorant la seva frescor i origen. Opta per pebrots vermells carnosos, albergínies fermes i sense taques, cebes dolces i tomàquets ben madurs. La frescor i la qualitat dels ingredients són la base per a una escalivada deliciosa i autèntica.

miri carlo y46uWYq65hU unsplash
Escollir pebrots carnosos és important / Foto: Unsplash

Rostit a la brasa o al forn, però amb paciència

El rostit de les verdures és el cor de l'escalivada. Tradicionalment, aquest plat es feia rostint les verdures en brases, la qual cosa els conferia un sabor fumat inigualable. Si tens la possibilitat d'utilitzar una graella, fes-ho, ja que imitaràs aquest toc especial que només les brases poden donar. Si no disposes d'una graella, el forn és una excel·lent alternativa. Preescalfa el forn a una temperatura alta, al voltant de 220 °C, i col·loca les verdures senceres en una safata.

L'escalivada és una veritable joia que ha passat de generació en generació

Rosteix les verdures amb paciència, girant-les ocasionalment perquè es cuinin uniformement i es caramel·litzin lleugerament. Aquest procés pot portar de 45 minuts a una hora, depenent de la mida de les verdures. La clau està en la paciència: no t'afanyis, ja que un bon rostit pren temps.

markus spiske f9w5C9PceZQ unsplash
Cal tenir en compte com està la brasa a preparar escalivada / Foto Unsplash

Pela i amaneix amb compte

Una vegada rostides, les verdures necessiten ser pelades amb delicadesa. Les àvies sabien que deixar reposar les verdures rostides cobertes amb un drap o en una bossa de paper facilita la tasca, ja que el vapor ajuda a desprendre la pell. Una vegada pelades, talla les verdures a tires i col·loca-les en una font. L'amaniment és crucial per ressaltar el sabor de l'escalivada: utilitza un bon oli d'oliva verge extra, un toc de sal marina i, si t'agrada, una mica d'all picat. Barreja tot suaument per no trencar les tires de verdures i deixa reposar una estona abans de servir, permetent que els sabors es barregin i s'intensifiquin.

Seguint aquests tres trucs, podràs recrear aquesta escalivada que tant et recorda a la teva àvia. Selecciona ingredients frescos, rosteix amb paciència i amaneix amb compte. Amb aquests senzills passos, tindràs un plat ple de sabor i tradició, perfecte per a qualsevol ocasió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!