Hi ha certs aliments que, si presenten floridura, s'han de llençar a les escombraries sense dubtar-ho. Encara que en alguns productes es pot retirar la part afectada i consumir la resta sense perill, en d'altres, la floridura indica que estan completament contaminats i representen un risc per a la salut. Aquests quatre aliments són els que hauries de descartar per complet si notes algun senyal de floridura.
4 aliments per llençar si tenen floridura
Fruites i verdures toves
Fruites i verdures de consistència tova, com els tomàquets, maduixes o préssecs, s'han de rebutjar si presenten floridura. A diferència de productes ferms com les pastanagues o la col de cabdell, que poden resistir millor la contaminació, les fruites i verdures toves permeten que la floridura penetri ràpidament a l'interior. Encara que només una petita àrea sembli afectada, la floridura i les seves toxines poden haver-se escampat més enllà de la zona visible. Consumir aquests aliments pot causar problemes digestius i reaccions al·lèrgiques, ja que alguns ceps de floridura produeixen micotoxines, substàncies tòxiques que poden tenir efectes perjudicials per a la salut.
Pa i productes enfornats
El pa és un altre aliment que has de tirar per complet si trobes floridura en alguna part. Atès que el pa és porós, la floridura pot estendre's més enllà del que l'ull pot veure. Si bé pot ser temptador tallar el tros afectat i menjar la resta, això no elimina el risc, ja que les espores de la floridura es distribueixen fàcilment a tota la peça. Algunes varietats de floridura al pa poden produir toxines nocives. A més, en inhalar espores en intentar treure la floridura, pots irritar el sistema respiratori.
Descartar aquests aliments al primer signe de floridura és una precaució important, ja que els riscos de consumir aliments contaminats superen qualsevol intent d'aprofitar-los
Lactis tous i frescos
Formatges tous i frescos com el formatge crema, el mató o els formatges de pasta tova, així com altres productes lactis com la nata o el iogurt, s'han de rebutjar si presenten floridura. Aquests aliments tenen un alt contingut d'humitat, el que facilita que la floridura penetri i s'estengui ràpidament. A diferència dels formatges durs, a què és possible tallar la part afectada sense riscos, en aquests productes la contaminació s'expandeix fàcilment, la qual cosa fa que no siguin segurs per al seu consum una vegada que la floridura ha aparegut.
Fruits secs i grans
Els fruits secs, els grans i altres aliments secs també s'han de rebutjar si tenen floridura. Encara que semblin secs, aquests productes poden retenir prou humitat perquè la floridura prosperi i generi toxines, com l'aflatoxina, que és especialment perillosa i s'associa amb el risc de càncer en el cas dels fruits secs. L'aparença superficial pot fer l'efecte que només hi ha una petita zona afectada, però és difícil assegurar que no s'hagi estès.