Les begudes són una part integral de la nostra dieta diària, però no totes són beneficioses per a la nostra salut. Algunes poden contribuir significativament a problemes de salut si es consumeixen en excés. Aquí, examinem les quatre begudes menys saludables que hauríem de considerar limitar en la nostra dieta.

Les 4 begudes prohibides

Refrescos ensucrats

Els refrescos ensucrats són, sens dubte, una de les begudes més perjudicials per a la salut. Contenen quantitats excessives de sucre afegit, la qual cosa pot conduir a una sèrie de problemes de salut. El consum regular d'aquestes begudes està associat amb un augment en el risc d'obesitat, diabetis tipus 2, malalties cardíaques i càries dental. Una llauna de refresc pot contenir fins a deu culleradetes de sucre, superant amb escreix la quantitat diària recomanada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, els refrescos ensucrats solen tenir un alt contingut de calories buides, que no aporten cap valor nutricional significatiu.

Els sucs de fruites industrials poden semblar una opció saludable, però moltes vegades no ho són

Begudes energètiques

Les begudes energètiques són populars per la seva capacitat per proporcionar un ràpid augment d'energia i alerta. Tanmateix, aquests beneficis a curt termini venen amb conseqüències a llarg termini. Les begudes energètiques solen contenir altes quantitats de cafeïna i sucre, la qual cosa pot portar a un augment de la pressió arterial, problemes cardíacs, i trastorns del son. A més, el consum excessiu de cafeïna pot provocar dependència i símptomes d'abstinència. Les begudes energètiques també poden contenir altres estimulants i additius que poden tenir efectes negatius sobre la salut.

kilian seiler s9gQOfdj1x8 unsplash
Begudes energètiques / Foto: Unsplash

Begudes esportives

Encara que les begudes esportives poden ser beneficioses per als atletes que realitzen exercicis intensos i de llarga durada, per a la majoria de les persones, no són necessàries i poden ser perjudicials. Aquestes begudes estan dissenyades per reposar electròlits i proporcionar energia ràpida, però també contenen altes quantitats de sucre i sodi. El consum regular de begudes esportives pot contribuir a l'augment de pes i al desenvolupament de malalties cròniques com la hipertensió i diabetis. Per a la majoria de les persones, l'aigua és suficient per a la rehidratació després d'un exercici moderat.

Sucs de fruites industrials

Els sucs de fruites industrials poden semblar una opció saludable, però moltes vegades no ho són. Aquests sucs solen estar carregats de sucre afegit i manquen de la fibra que es troba en la fruita sencera. Com a resultat, poden provocar pics en els nivells de sucre a la sang i contribuir a l'augment de pes. A més, alguns sucs de fruites contenen menys del 10% de suc real, sent la resta aigua, edulcorants i additius. És molt més saludable optar per sucs de fruites naturals sense sucre afegit o, millor encara, consumir la fruita sencera per obtenir tots els seus beneficis nutricionals.

sam hojati lw8GflbJwLc unsplash
Suc de fruites / Foto: Unsplash

Mentre que aquestes begudes poden ser atractives pel seu sabor i la ràpida energia que proporcionen, és important ser conscient dels seus efectes negatius sobre la salut. Limitar el consum de refrescos ensucrats, begudes energètiques, begudes esportives i sucs de fruites industrials pot contribuir significativament a una millor salut i benestar general. Per a una hidratació saludable, l'aigua i les infusions sense sucre continuen sent les millors opcions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!