Encara que més d'un andalús pugui sentir-se ofès per l'obvietat de la pregunta, la diferència entre el gaspatxo i el salmorejo no és una pregunta tan senzilla de respondre per als menys avesats a la gastronomia espanyola. Per això, t'expliquem quines són les principals diferències entre el salmorejo i el gaspatxo perquè ho tinguis en compte quan gaudeixis d'aquests dos deliciosos plats d'origen andalús.

Tècnica i textura:

El gaspatxo és una sopa freda mentre que el salmorejo és emulsió. En què es tradueix això? En la textura. El gaspatxo amb prou feines té espessor i per això és possible prendre'l begut. Al contrari, el salmorejo pot arribar a tenir una espessor més propera al d'una salsa, com la maionesa, el que ens descoratja d'apropar més del compte el morro al plat i ajudar-nos d'una cullera.

El motiu principal d'aquesta diferència de textura és l'aigua que sí que porta el gaspatxo però no el salmorejo, la qual cosa li dona aquesta consistència líquida similar a la d'una sopa freda.

El gaspatxo és una sopa freda mentre que el salmorejo és emulsió

Ingredients:

Abans que res, cal remarcar que ambdós plats tenen una base molt similar. En ambdós casos comparteixen el tomàquet, pa, oli d'oliva i l'all. L'element diferencial és el cogombre, vinagre i pebrot que s'utilitza al gaspatxo.

El gaspatxo s'utilitza a més cogombre, pebrot i vinagre, elements que no s'utilitzen en la preparació del salmorejo, que per contra utilitza oli d'oliva verge extra i pa dur.

Guarnició:

L'habitual, que no té per què complir-se sempre, és que el gaspatxo inclogui dins de la seva pròpia sopa uns trossets tallats de pebrot, ceba o crostons. D'altres opten per tallar uns daus de cogombre. En el cas del salmorejo el més normal és incloure ou dur picat juntament amb pernil serrà en tacs i banyat amb un rajolí d'oli d'oliva verge extra. També és fenomenal amb una miqueta de tonyina. Per la qual cosa les diferències entre el gaspatxo i el salmorejo es troben més als aliments que s'afegeixen a la base.

A tall de resum:

Gaspatxo:

Gaspatxo
Gaspatxo / Font: Unsplash
  • És més nutritiu ja que compta amb més ingredients com pebrots, cogombre, ceba, pastanaga, etc.
  • És més refrescant ja que se li afegeix aigua, a diferència del salmorejo.
  • Conté menys calories (unes 40 calories per cada 100 ml) ja que porta menys pa i oli que el salmorejo.
  • Té un sabor més fort a causa del pebrot.
  • Si t'agrada més aviat fort, es recomana llançar primer una cullerada de vinagre, provar-ho i després agregar la següent. Es por fer amb tomàquet en branca, menys dolçàs que el de pera o el raf, i també emulsiona millor.
  • És menys espès que el salmorejo i és considerat més com una sopa freda.

Salmorejo:

Salmorejo
Salmorejo / Font: RTVE
  • És més fàcil i ràpid de fer ja que té menys ingredients – tomàquet, all, oli i pa.
  • És més espès que el gaspatxo i se'l considera més com una crema que una sopa freda.
  • Sol anar acompanyat de pernil, ou dur i oli d'oliva, que s'afegeixen al final, quedant a la superfície.
  • És menys refrescant perquè no conté aigua en la seva realització.
  • Conté més calories que el gaspatxo.