Els cardiòlegs estan cada vegada més preocupats per l'impacte de certs aliments en la salut del cor. Una dieta rica en aliments no saludables pot augmentar el risc de malalties cardíaques, hipertensió i altres problemes cardiovasculars. A continuació, presentem cinc aliments que els cardiòlegs volen que deixem de consumir i alternatives més saludables per a cada un d'ells.

5 aliments que hem d'esborrar

El primer aliment de la llista són les carns processades. Alguns exemples serien la cansalada, les salsitxes i el pernil, contenen alts nivells de greixos saturats i sodi. Aquests ingredients poden elevar el colesterol LDL ("dolent") i augmentar la pressió arterial, el que incrementa el risc de malalties cardíaques. A més, les carns processades sovint contenen conservants i altres additius que poden ser perjudicials per a la salut. Quina alternativa saludable podem trobar? Optar per carns magres i fresques, com el pollastre o el gall dindi sense pell, i peixos rics en àcids grassos omega-3, com el salmó o les sardines. Els omega-3 són coneguts pels seus beneficis per a la salut del cor, incloent-hi la reducció de la inflamació i el risc d'arrítmies.

hasmik ghazaryan olson Lzs91p qI64 unsplash
Carns processades, un aliment amb el qual vigilar / Foto: Unsplash

Continuem amb les begudes ensucrades. Les sodes, els sucs amb sucre afegit i les begudes energètiques són fonts principals de sucres afegits a la dieta moderna. El consum excessiu d'aquestes begudes pot conduir a l'obesitat, la resistència a la insulina i la diabetis tipus 2, tots factors de risc per a les malalties cardíaques. L'alternativa saludable en aquest és l'aigua, sempre la millor opció. També pots optar per aigua amb gas sense sucre o infusions de fruites naturals sense sucre afegit. El te verd és una altra excel·lent alternativa, ja que conté antioxidants beneficiosos per a la salut cardiovascular.

Una dieta rica en aliments no saludables pot augmentar el risc de patir certes malalties

El tercer element són els grans refinats. El pa blanc, l'arròs blanc i les pastes fetes amb farina refinada tenen menys fibra i nutrients en comparació amb les seves versions integrals. El consum de grans refinats pot causar pics ràpids en els nivells de sucre en sang i contribuir a l'obesitat i la diabetis, factors de risc per a les malalties del cor. Per recórrer a una alternativa saludable, escull grans sencers com el pa integral, l'arròs integral, la quinoa i la civada. Aquests aliments són rics en fibra, que ajuda a mantenir els nivells de colesterol sota control i proporciona un alliberament d'energia més sostinguda.

Les patates fregides, els pastissos i les galetes són exemples de snacks ultraprocessats que contenen altes quantitats de greixos trans, sodi i sucres afegits. Aquests ingredients poden augmentar el risc d'hipertensió, obesitat i malalties cardíaques. Els snacks més naturals, com nous i llavors sense sal, fruites fresques o deshidratades sense sucre afegit, i vegetals crus amb hummus són les alternatives saludables. Aquests snacks no només són més nutritius, sinó que també proporcionen una varietat de vitamines i minerals beneficiosos.

jonathan borba 8l8Yl2ruUsg unsplash
Les hamburgueses en el punt de mira / Foto: Unsplash

Finalment, els menjars ràpids, com les hamburgueses, les pizzes i els aliments fregits, són notoris pel seu alt contingut en greixos saturats, sodi i calories. Consumir aquests aliments regularment pot conduir a un augment de pes, hipertensió i nivells alts de colesterol, el que incrementa el risc de malalties cardíaques. En aquest cas, l'alternativa saludable pot ser preparar les teves pròpies versions saludables d'aquests aliments a casa. Per exemple, pots fer una hamburguesa de gall dindi amb pa integral i moltes verdures, o una pizza casolana amb massa de coliflor i ingredients frescos. Cuinar a casa et permet controlar els ingredients i fer eleccions més saludables.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!