Alguns menjars del món s'han guanyat una reputació no pel seu sabor, sinó per la seva olor tan peculiar (i sovint desagradable). Aquests aliments desencadenen una veritable prova per als nostres sentits; tanmateix, per a molts, són menges plenes d'història i tradició. Aquí et presentem alguns dels aliments amb les olors més penetrants del món, i només queda una pregunta: t'atreviries a tastar-los?

Els 5 aliments que fan més pudor del món

Surströmming (Suècia)

El surströmming és un tipus d'areng fermentat suec que ha estat descrit com l'aliment amb pitjor olor del planeta. Per preparar-lo, els arengs se salen i fermenten en barrils durant mesos, desenvolupant una olor extremadament forta. Aquest peix enllaunat és tan potent que a Suècia es recomana obrir-lo a l'aire lliure, per evitar impregnar la casa del seu aroma! Encara que l'olor pot recordar les escombraries, els suecs asseguren que el sabor és molt més suau i gaudeixen d'aquesta menja amb pa, patates i ceba.

Areng fermentat / Foto: Unsplash

Durian (Sud-est asiàtic)

Conegut com "el rei de les fruites", el durian divideix opinions. Mentre alguns l'adoren per la seva textura cremosa i sabor dolç, d'altres no poden suportar la seva penetrant olor, que ha estat comparada amb el de cebes podrides, escombraries i fins i tot gas. El seu aroma és tan fort que molts hotels i transports a Tailàndia, Singapur i Malàisia prohibeixen el seu consum a les instal·lacions. Malgrat la seva reputació olfactiva, el durian és altament valorat pels seus nutrients i el seu sabor únic.

Coneguda com la reina de les fruites, també té una olor pestilent / Foto: Unsplash

Tofu pudent (Xina)

Aquest tofu fermentat, popular en diverses regions de la Xina, rep el seu nom per raons òbvies. Fermentat en una barreja de llet, vegetals i carn en descomposició, l'olor del tofu pudent és tan intensa que molts l'eviten, però els amants d'aquest platet asseguren que el sabor és completament diferent de l'aroma. Fregit i cruixent per fora, suau per dins, i amb una barreja d'espècies, aquest menjar continua sent un favorit entre els comensals xinesos.

Hákarl (Islàndia)

Aquest plat islandès és tauró fermentat, conegut per la seva olor d'amoníac, que recorda al dels productes de neteja. Per preparar-lo, els taurons es deixen fermentar durant diversos mesos i després s'assequen. Encara que el seu sabor pot resultar a peix i carn, l'olor és tan forta que molts recomanen tapar-se el nas en menjar-lo. Aquest aliment té arrels profundes en la cultura islandesa i és una tradició en les celebracions locals.

Els aliments amb olors fortes solen compartir una característica: la fermentació

Natto (Japó)

El natto és un aliment fermentat fet de soja, famós al Japó pels seus beneficis per a la salut i... la seva forta olor i textura viscosa. El seu aroma, que pot recordar al de mitjons bruts o formatge curat, no és del grat de tots, però el seu sabor i el seu alt valor nutricional ho fan popular en la gastronomia japonesa. Els qui aconsegueixen passar l'impacte inicial solen gaudir-ne amb arròs, mostassa o cibulet.

Què tenen en comú?

Els aliments amb olors fortes solen compartir una característica: la fermentació. Aquest procés descompon les proteïnes i transforma el sabor, la textura i l'olor dels aliments, donant-los un perfil únic. Encara que aquestes olors poden ser un repte, també són una porta cap a les tradicions i sabors de diferents cultures. Així que, t'atreviries a provar alguna d'aquestes curioses menges?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!