Com ja saps, l'oli d'oliva és un suc obtingut a partir del premsatge de l'oliva, un fruit que produeix l'olivera. Depenent del nombre de premsatges que se li faci a l'oliva, s'obté un oli de qualitat major com l'oli d'oliva verge extra o de qualitat una mica menor com l'oli d'oliva verge i finalment, està l'oli d'oliva que s'obté de la barreja d'olis refinats que es complementen amb els altres dos esmentats. Aquest últim és més recomanable utilitzar-lo per fregir.

Oliva
Oliva / Font: Unsplash

Un oli d'oliva no té data de caducitat, mai caduca. Al seu lloc, el que sí que té és una data de consum preferent, que en general ronda l'any i mig, però que si el conserves adequadament, pots consumir-lo amb totes les seves propietats durant molt més temps.

Un oli d'oliva no té data de caducitat, mai caduca

Encara que l'oli d'oliva no tingui data de caducitat perquè al llarg del temps no desenvolupi components adversos per a la nostra salut, si no es conserva en bones condicions, pot desenvolupar sabors rancis que fan molt difícil el seu consum a causa que no és agradable al nostre paladar.

La data estimada de consum també depèn del tipus d'oli d'oliva, ja que no es conservarà igual de bé un oli d'oliva, que un oli d'oliva verge o que un oli d'oliva verge extra. Aquest últim per exemple, conservarà molt millor les seves propietats a causa del contingut més gran en polifenols i vitamina E.

Et recomanem que si t'és possible, sempre consumeixis oli d'oliva verge extra, ja que aquest oli és el que té millors propietats i es conservarà millor durant molt més temps.

Oli
Oli / Font: Unsplash

5 passos per conservar l'oli d'oliva

Per conservar l'oli d'oliva millor durant molt més temps has de tenir en compte aquests 5 senzills passos:

1. Evita que estigui a prop de pudors. L'oli d'oliva té una gran facilitat per absorbir olors alienes. Aquests alteren el seu sabor convertint-lo en diferent.

2. Mantenir-lo a temperatura constant. La temperatura òptima de conservació de l'oli d'oliva és de 18 graus o menys, allunyat d'humitats i temperatures altes. No passa res si es conserva en frigorífic, encara que no és necessari. Si l'oli d'oliva arriba a estar a temperatures baixes, pot arribar a solidificar-se amb la consegüent aparició de partícules blanques en suspensió que desapareixeran quan augmenti la temperatura.

3. Conservar en llocs foscos. L'oli d'oliva s'ha de conservar en llocs apartats de la llum solar. La llum és un dels principals enemics de la conservació de l'oli d'oliva a causa que és necessària per a l'oxidació de l'oli.

4. Conservar en envasos hermèticament tancats. Un altre enemic de la conservació de l'oli d'oliva és l'aire que juntament amb la llum, acceleren el procés oxidatiu de l'oli d'oliva afectant les seves qualitats.

5. Utilitzar petits envasos com setrills per a consum diari. Un truc per evitar que l'oli d'oliva estigui menys exposat a olors, llum solar, temperatures irregulars, etc, és la utilització de petits envasos autoemplenables per consumir-lo diàriament i evitar que una quantitat d'oli d'oliva més important estigui exposada.