Els àpats de Nadal, des del sopar del dia 24 fins al dinar de reis, són el moment de l'any en què més menjar consumim. Moltes menjades molt abundants que poden fer-nos passar una mala jugada a la panxa. Per poder gaudir d'aquests àpats i no haver de patir per la indigestió, et portem 5 consells que has de seguir aquest any per tenir unes festes de Nadal tranquil·les.
5 consells per evitar la indigestió
La millor manera de no tenir mal de panxa sempre és menjar amb sentit comú i no excedir els límits. Menjar amb calma i de manera moderada és important per evitar passar-se les festes al lavabo.
1. No arribar amb gana
Com que els àpats de Nadal són molt contundents, un dels errors més comuns és saltar-se els àpats previs per guardar espai a l'estómac. Però aquesta pràctica no ajuda a pair millor el menjar. No ens hem de saltar cap menjada. Suprimir àpats per fer-ne d'altres més abundants després no funciona, és millor fer totes les menjades i moderar el consum per Nadal.
2. Vigilar les proporcions
Mig plat ple de verdures i una mica de fruita, un quart amb hidrats de carboni saludables (integrals) i l'últim quart amb proteïna de qualitat (peix, aviram, llegum, fruita seca). Aquesta és la proporció recomanada que s'hauria de seguir sempre perquè l'àpat sigui tan equilibrat com sigui possible. Sempre ha d'haver-hi una part de vegetals, com amanides, cremes, broquetes o timbals de verdures. Una proporció que també s'ha de tenir en compte per Nadal.
Pots fer migdiada, per descomptat; però després convé sortir una estona i fer activitat per millorar la digestió de l'àpat i preparar el cos per al següent embat.
3. Menjar amb calma
Ningú et prendrà l'últim caneló del plat o el tall de pernil de la vergonya que espera a l'altra punta de la taula. Per tant, calma. És important mastegar bé el menjar i gaudir de l'estona de l'àpat sense pressa. En un dinar amb la família el més important és la companyia, per tant, aprofita per parlar i deixa d'engolir sense mesura.
4. Precaució amb l'alcohol
No cal dir que el consum responsable d'alcohol és bàsic per una bona salut i per evitar dolors d'estómac. Però a més de la quantitat, també és important saber quan convé prendre'n. És molt important no prendre alcohol amb la panxa buida. A part d'augmentar la velocitat d'absorció, beure amb l'estómac buit incrementa la gana. A més, les begudes alcohòliques alenteixen la digestió i provoquen digestions pesades, per la qual cosa se n'ha de limitar la ingesta.
5. Activitat entre àpats
Cal moure's havent dinat. Si el temps acompanya, sortir a fer una passejada lleugera és una de les millors maneres d'ajudar el sistema digestiu. Si hi ha infants a casa, jugar amb ells és una activitat recomanable. Pots fer migdiada, per descomptat; però després convé sortir una estona i fer activitat per millorar la digestió de l'àpat i preparar el cos per al següent embat.