Arriba la temporada de platja i piscina, de llargues quedades en terrasses amb amics, de lluir menys roba i, per descomptat, de parlar de dietes. I no hi ha conversa més trista que repassar totes les dietes a les quals ens hem enfrontat aquests últims anys, així com el fet de comptar tots els pantalons que tenim guardats esperant el moment en què tornin a tancar. La cultura de la dieta ens ha portat a comentar molts errors a causa de la quantitat de mites que hem donat per certs. Això ens ha portat a odiar les dietes i a no creure-hi, sobretot perquè en tractar-se de dietes mal portades, només ens ha ajudat a perdre salut, diners i la nostra il·lusió i motivació.

5 diferències entre menjar de dieta i menjar saludable

Per això, ja no parlarem més de dietes i sí de menjar saludable. Per què no, no és el mateix! I aquí van les cinc diferències bàsiques, essencials i irrebatibles, que t'ajudaran a entendre-ho.

1. Imposició i restriccions

Una dieta és plena de normes, algunes que mai no arribem a entendre, i de prohibicions, moltíssimes. Sigui la dieta que sigui, sempre hi ha una llista de productes que no es poden ni esmentar, mentre que d'altres adquireixen l'estatus de miraculosos. En aquesta part divina podem posar la pinya o la carxofa (productes que avui t'agraden, però que acostumes a odiar uns dos dies després de començar la dieta). En l'altre bàndol hi pot haver els hidrats de carboni o fins i tot algunes fruites.

En una dieta saludable no hi ha prohibicions. Òbviament, hi ha certs productes que són menys aconsellats per raons òbvies i no totes estan directament relacionades amb els quilos. Així i tot, en una dieta saludable hi ha lloc per a un dolç quan hi ha una cosa per celebrar o una bona hamburguesa amb el seu béicon i la seva salsa quan es queda amb amics. En aquest cas, la llista d'aliments prohibits no només té una raó de ser (relacionada amb la salut) també passa a ser la llista de les ocasions especials o de consum esporàdic.

En una dieta saludable no hi ha prohibicions: diem 'sí' a un dolç quan hi ha una cosa a celebrar

2. Dates

Les dietes solen tenir un principi i un final (encara que no s'arribi) i els seus resultats també. De fet, com més miraculosa prometi ser menys durador serà el resultat i major serà l'efecte rebot. Així, la dieta que promet perdre 5 quilos en una setmana té una lletra petita que diu que la setmana següent en pesaràs 8 més. Al contrari, una dieta saludable t'acompanyarà la resta dels teus dies i serà part dels teus hàbits i les teves rutines. No hi ha una data concreta per començar i, per descomptat, no necessitaràs un límit.

3. Varietat

En les dietes restrictives els aliments permesos són escassos i sempre els mateixos. Això no només les converteix en difícils de seguir, també en avorrides. Dos aspectes que tenen un resultat clar: l'abandonament amb la seva corresponent dosi de frustració.

Dieta saludable / Foto: Pixabay
En una dieta saludable no hi ha prohibicions / Foto: Pixabay

En una dieta saludable el ventall de possibilitats és infinit i això ajuda al fet que menjar (o pensar què menjar) no sigui avorrit i és més complicat caure en menús repetitius. I és que no podem oblidar-nos que menjar és un plaer i aquesta parcel·la també cal cuidar-la. Amb una dieta restrictiva que només busca perdre pes això és impossible, mentre que seguint uns hàbits saludables sí que és possible donar-se un caprici.

4. Al teu gust

No importa d'on et descarreguis la dieta ni qui te la recomani. En aquest menú en el qual està detallat fins al dinar del diumenge segur que hi ha molts aliments que no t'agraden i, al contrari, altres que sí que t'encanten queden fora sense raó aparent. I és que, és possible que no t'agradi gens la mongeta tendra, però et tornin boig les verdures rostides o que et doni esgarrifança un regirat de bolets i t'encanti afegir ou cuit a l'amanida. Opcions que són igualment vàlides. Una dieta saludable part de l'equilibri i no de comptar calories a cada plat per separat o analitzar cada ingredient de forma independent.

5. Estil de vida

La diferència més important és que una dieta és una cosa momentània que prenem com una espècie de càstig. Pel seu costat, seguir uns hàbits saludables va més enllà de pensar en el menjar. Inclou l'exercici, prendre el sol, aprendre a cuidar-nos i estimar-nos més en general. Canviar un hàbit sempre costa, però una vegada que s'aconsegueix ja no necessita un esforç. Així, preparar un plat de menjar saludable sortirà sol i et vindrà de gust de meravella.

Dieta saludable / Foto: Pixabay
Seguir uns hàbits saludables va més enllà de pensar en el menjar / Foto: Pixabay

Quina dieta saludable triar? Comença per la que tenim a casa, la dieta mediterrània. Aquesta que els experts sempre posen d'exemple, però que a nosaltres ens n'hem oblidat una mica. Per recuperar-la només has de donar prioritat als productes frescos, que les verdures i llegums no faltin a la taula, augmentar el consum de peix i reduir el de carn vermella (una vegada a la setmana és més que suficient) i apostar per greixos saludables com l'oli d'oliva. Òbvia als que diuen que els lactis no són bons per a la salut i prova amb el gra integral en la majoria dels teus plats (no ha de ser en tots). I no t'oblidis d'una copa de vi per als moments especials i d'un pa de pessic casolà per als matins dels diumenges.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!