Quan et trobes al mig d'una recepta i t'adones que et falta pols d'enfornar o llevat, pot ser frustrant, però no és motiu per entrar en pànic. Afortunadament, hi ha diversos ingredients comuns que pots utilitzar com a substituts per aconseguir resultats similars en les teves preparacions. Aquí hi ha cinc opcions que pots considerar:

Hi ha diversos ingredients comuns que pots utilitzar com a substituts del llevat

monika grabkowska mJS5i0N4seM unsplash
Llevat, un habitual de les cuines / Foto: Unsplash
  1. Bicarbonat de sodi i àcid tartàric: Aquesta combinació és una alternativa eficaç a la pols d'enfornar. En barreja 1/4 de culleradeta de bicarbonat de sodi amb 1/2 culleradeta d'àcid tartàric (també conegut com a crema de tàrtar) per reemplaçar una culleradeta de pols d'enfornar. Aquesta barreja reaccionarà amb els líquids i alliberarà diòxid de carboni, la qual cosa ajudarà que els teus productes enfornats s'elevin.

  2. Bicarbonat de sodi i vinagre: Si no tens àcid tartàric a mà, pots utilitzar bicarbonat de sodi amb vinagre com a alternativa. En barreja 1/4 de culleradeta de bicarbonat de sodi amb 1/2 culleradeta de vinagre blanc o de poma per reemplaçar una culleradeta de pols d'enfornar. Aquesta combinació també produirà diòxid de carboni i ajudarà que els teus productes enfornats s'expandeixin.

  3. Bicarbonat de sodi i iogurt o sèrum de llet: Per a receptes que requereixin llevat, pots utilitzar bicarbonat de sodi juntament amb iogurt o sèrum de llet com a substitut. L'acidesa del iogurt o sèrum de llet reaccionarà amb el bicarbonat de sodi per alliberar diòxid de carboni, ajudant que la massa s'expandeixi. Utilitza aproximadament 1/4 de culleradeta de bicarbonat de sodi per cada tassa de iogurt o sèrum de llet.

  4. Clara d'ou batuda: Per a certes preparacions, com pans ràpids o muffins, pots utilitzar clares d'ou batudes com a substitut de la pols d'enfornar. Les clares d'ou batudes afegiran aire a la massa i ajudaran que s'aixequi. Utilitza aproximadament una clara d'ou batuda per cada culleradeta de pols d'enfornar que es requereixi a la recepta.

  5. Llevat instantani: Si estàs preparant pans o masses que necessiten aixecar i no tens llevat fresc o actiu, el llevat instantani pot ser una bona alternativa. El llevat instantani es pot agregar directament a la massa seca i no necessita ser activada prèviament en líquid com el llevat actiu. Utilitza la mateixa quantitat de llevat instantani que el llevat actiu que es requereix a la recepta.

rachael gorjestani g8xdO1Q1kIg unsplash
Clara d'ou, una opció alternativa / Foto: Unsplash

Recorda que en substituir la pols d'enfornar o el llevat en una recepta, és possible que necessitis ajustar altres ingredients o temps de cocció per obtenir els millors resultats. Experimenta amb aquestes alternatives i troba la que millor s'adapti a les teves necessitats i preferències culinàries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!