El malbaratament d'aliments és un problema significatiu que afecta tant el medi ambient com les nostres butxaques. Una de les maneres més efectives de reduir-lo és aprofitar al màxim els ingredients que tenim a casa, utilitzant restes i sobrants per crear deliciosos plats. Aquí et presentem cinc receptes d'aprofitament per evitar tirar menjar.

Receptes d'aprofitament

1. Truita de sobres

La truita és una de les receptes més versàtils quan es tracta d'aprofitar sobres. Pots utilitzar gairebé qualsevol ingredient que tinguis a la nevera, des de restes de verdures cuites fins a carns o peixos. N'hi ha prou amb batre uns ous i afegir les sobres per fer una truita deliciosa. Per exemple, si tens restes de patates, ceba i pebrots rostits, pots barrejar-los amb els ous i fer una truita de verdures. És ràpida, fàcil i perfecta per aprofitar aquestes petites restes que no semblen suficients per a un àpat complet.

Podem fer truites de qualsevol verdura / Foto: Unsplash

2. Croquetes de carn o peix

Si t'ha sobrat carn rostida, pollastre o peix, les croquetes són una excel·lent opció per reutilitzar-los. Simplement esmicola la carn o el peix, barreja amb una beixamel espessa, i deixa refredar la massa a la nevera. Després, forma boletes o cilindres, passa'ls per ou i pa ratllat, i fregeix-los en oli calent. Les croquetes són una manera deliciosa de donar una segona vida a les restes del menjar, i a més pots congelar-les per tenir sempre un snack llest per a qualsevol ocasió.

Les croquetes són una manera deliciosa de donar una segona vida a les restes del menjar

3. Sopa de restes de verdures

Les sobres de verdures cuites o rostides són perfectes per preparar una sopa casolana. Pots utilitzar pastanagues, carbassons, espinacs, o qualsevol altra verdura que tinguis. Només necessites saltejar-les amb una mica de ceba i all, agregar brou (o aigua si no tens), i deixar-les coure durant uns 15 minuts. Després, pots triturar-les per obtenir una crema de verdures suau i nutritiva. És una excel·lent manera d'aprofitar aquests ingredients que estan a punt de fer-se malbé.

4. Pa ratllat casolà

El pa dur és un dels aliments que més es malgasten, però no té per què ser així. Pots assecar-lo al forn i triturar-lo per fer pa ratllat casolà, perfecte per arrebossar o espessir salses. Si vols donar-li més sabor, pots barrejar el pa ratllat amb herbes aromàtiques o all en pols. També pots utilitzar-lo per avenir-se, una recepta tradicional que aprofita el pa sec juntament amb xoriço, pebrots i altres ingredients.

5. Compota de fruites madures

Si tens fruites que són massa madures per menjar fresques, una compota és la solució perfecta. Simplement talla les fruites a trossos, agrega'ls una mica de sucre o mel, i cuina-les a foc lent fins que s'estovin. La compota és excel·lent com a postres, acompanyament de iogurt, o fins i tot com a farcit per a pastissos. És una manera senzilla d'aprofitar fruites que d'una altra forma acabarien a les escombraries.

Compota de fruites / Foto: Unsplash

Aquestes receptes d'aprofitament no només ajuden a reduir el desaprofitament d'aliments, sinó que també fomenten la creativitat a la cuina i ens permeten treure el màxim profit dels ingredients. Aprofita el que tens i no tiris res!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!