La mitjana d'intoxicacions per consumir carn en mal estat oscil·la entre els 5.000 i els 6.000 casos a l'any a la Unió Europea. Aquestes dades inclouen només aquells que han necessitat ajuda mèdica, per la qual cosa el número total és molt més ampli. A l'hora de buscar un culpable a aquestes intoxicacions que posen en risc la nostra salut, totes les mirades es dirigeixen a la indústria càrnia, els qui han d'assegurar que els seus productes són segurs alhora que treballar per mantenir bacteris allunyats de les seves instal·lacions.

Així i tot, hi ha certa culpa en com el consumidor final tracta aquests productes i és que a casa també es poden prendre moltes precaucions per evitar una carn en mal estat o, simplement, perquè aquesta carn que arriba en perfectes condicions a les nostres mans es faci malbé.

Com saber si la carn està en condicions òptimes?

Aquí et presentem 5 senyals clars que indiquen que la carn està en mal estat, independent que parlem de porc, pollastre o vedella.

Data de caducitat

Encara que la data de caducitat és només una guia i no sempre indica la frescor exacta del producte, és un bon indicador de quan la carn pot començar a deteriorar-se. Amb la idea de minimitzar el desaprofitament i oferir preus molt atractius, s'ha imposat el fet d'esgotar més el temps durant el qual s'ofereixen els productes al consumidor al supermercat (encara que s'avisi). Això pot suposar un estalvi a la cistella de la compra, però és important comprovar que està bé el producte i dedicar-li uns minuts extra a examinar-lo bé.

02 carn / Pexels
La carn en mal estat és perillosa / Foto: Pexels

Color i textura anormals

Un dels primers indicadors que la carn podria estar en mal estat és un canvi notable en el seu color i textura. La carn fresca sol tenir un color brillant i una textura humida i ferma. Si la carn està descolorida, té taques fosques o té una textura viscosa o enganxosa, és probable que estigui en mal estat.

Olor desagradable

L'olor és un indicador clau de la frescor de la carn. Si perceps una olor forta i desagradable en obrir el paquet de carn, és probable que estigui en mal estat. L'olor d'amoníac, putrefacció o fermentació són senyals clars que la carn ha començat a descompondre's i no és segura per al consum.

Presència de floridura

La floridura és un signe evident que la carn està en mal estat. Si trobes creixement de floridura a la superfície de la carn o a l'envàs, no la consumes sota cap circumstància. La floridura pot produir toxines perilloses que poden causar malalties greus. I no n'hi ha prou amb retirar la part afectada, ja que les arrels i les espores d'aquesta floridura han pogut infectar tot el contingut d'aquest envàs.

Filet de carn
Atenció a la presència de floridura / Foto: Pixabay

Envàs inflat

La floridura és molt evident i es deixa veure amb claredat, sobretot en la carn processada com el pernil dolç. Però els bacteris s'amaguen molt millor i no són tan fàcils de detectar. Als envasos tancats al buit sí que és possible adonar-se que alguna cosa falla. En aquests casos, el paquet s'infla i el plàstic que el recobreix és molt voluminós. Això significa que hi ha bacteris vius que s'estan reproduint sense control, la qual cosa genera un gas que produeix que el paquet s'omple. Un senyal clar que indica que has de tirar aquest producte immediatament.

I recorda, la carn picada és la més propensa a deteriorar-se, així com acumular bacteris amb més rapidesa. Per la qual cosa has de vigilar molt bé aquest tipus de productes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!