Espanya és un dels productors mundials més importants de musclo. El musclo filtra una gran quantitat d'aigua per alimentar-se. Es calcula que pot arribar a bombar fins a 8 litres d'aigua per hora. Els musclos que es comercialitzen en fresc han de passar per una depuradora on estan 8 hores filtrant aigua esterilitzada per deixar anar les impureses. Els musclos depurats porten una etiqueta que l'acredita. És un aliment que s'utilitza en dietes de control de pes. Es recomana especialment als esportistes, embarassades i nens.

Espanya és un dels productors mundials més importants de musclo

Musclos
Musclos / Font: Unsplash

Els musclos són molt recomanables per a la nostra dieta ja que ens aporten ferro, la qual cosa els fa molt adequats per a les persones que pateixin anèmia ferropènica. També aporten vitamines del grup B, tals com la B1 o tiamina, B2 o riboflavina, B6 o piroxina i B12, així com altres minerals com el iode, molt recomanable per combatre la fatiga en nens i persones amb molta activitat, calci, sodi i fòsfor. El musclo té molt poc greix, aportant entre 65 i 70 calories per cada 100 g de porció comestible. A continuació t'expliquem 6 curiositats dels musclos que potser no coneixes:

Mejillón
Musclo / Font: Unsplash
  1. La vida dels musclos: els musclos viuen en roques i poden assolir els 70 anys. Per alimentar-se, deixen anar aproximadament vuit litres d'aigua cada hora, així obtenen els organismes que necessiten.
  2. Els seus beneficis: a part de brindar-te la comoditat de preparar una recepta inoblidable en menys de 10 minuts, els musclos són rics en ferro, tenen un alt contingut de iode i vitamina B, ideal per a nens i persones que fan esports.
  3. Un nou musclo: mai no ens deixen de sorprendre, tant és així que des de l'any 2001 s'ha registrat una nova espècie anomenada pels científics "musclos zebra". Si els trobeu els reconeixereu perquè tenen ratlles blanques i negres i només els veureu en aigua dolça.
  4. Quan no s'obren: si vas a un mercat a comprar musclos, tingues en compte durant la seva cocció que de no obrir-se ja han mort.
  5. Formes diferents: els musclos tenen gèneres diferents, els de carn groga són mascles i els d'interior ataronjat són femelles. La seva part externa sí que és igual.
  6. Com es fixen els musclos a les roques: Els musclos s'agafen a les roques de tal manera que els més forts temporals no aconsegueixen que es desprenguin de les mateixes, i això és a causa de les barbes amb què s'adhereixen a elles, ja que aquestes són molt dures i flexibles, que estan proveïdes d'una coberta de proteïnes riques en l'aminoàcid denominat dopa, que té propietats adhesives i que estan barrejades amb certs ions metàl·lics tals com el ferro.

Com veus, són diverses les curiositats sobre els musclos, un dels mariscos més consumits a Espanya i que a més aporta molt i bo al teu organisme.