Identificar els pitjors aliments al supermercat pot marcar la diferència entre una dieta saludable i una de carregada d'additius, sucres i greixos nocius. Encara que la mercadotècnia intenta persuadir-nos que gairebé tot és saludable, aquí compartim amb tu sis trucs que t'ajudaran a evitar els pitjors aliments i millorar les teves eleccions alimentàries.

Els trucs per identificar els pitjors aliments que pots comprar

El primer pas per identificar aliments poc saludables és examinar la llista d'ingredients. Si veus una llista interminable de paraules complicades, és probable que el producte estigui carregat d'additius i conservants. Com menys ingredients tingui un producte, millor. Busca ingredients simples i evita aquells amb noms difícils de pronunciar o que sonin com a compostos químics. El sucre afegit és present a nombrosos productes, des de cereals fins a salses i pans. Una bona regla és evitar productes que tinguin qualsevol forma de sucre entre els primers tres ingredients. Recorda que el sucre també pot aparèixer amb altres noms com a xarop de blat de moro, dextrosa, o fructosa. Opta per aliments sense sucres afegits o amb fonts naturals de dolçor, com fruites fresques.

Opta per productes amb sucres naturals / Foto: Unsplash
Opta per productes amb sucres naturals / Foto: Unsplash

Allunya't dels olis parcialment hidrogenats

Els olis parcialment hidrogenats són una font principal de greixos trans, que són nocius per a la salut cardiovascular. Encara que la majoria dels països han prohibit el seu ús en productes alimentaris, encara és possible trobar-los en alguns aliments ultraprocessats, com pastissos i galetes. Revisa l'etiqueta i, si veus aquest tipus d'olis, col·loca'l de tornada a la lleixa. Alguns productes poden semblar inofensius quant a calories, però manquen de nutrients beneficiosos, oferint només calories buides. Begudes ensucrades, snacks, i dolços són exemples comuns. Prefereix opcions que t'ofereixin un equilibri entre proteïnes, greixos saludables, i carbohidrats complexos, com fruites, verdures, i grans sencers.

Evita aliments amb colorants artificials

Els productes que afirmen ser "light" o "sense greix" solen compensar la falta de greix amb sucres o additius per millorar el sabor. Aquests productes poden ser fins i tot menys saludables que les seves versions normals, ja que, en reduir o eliminar el greix, s'afegeixen altres ingredients que no necessàriament són saludables. És millor consumir aliments naturals en el seu estat original. Els colorants artificials poden trobar-se en una àmplia gamma de productes, des de refrescos fins a cereals i dolços. Encara que els estudis sobre els efectes a llarg termini dels colorants artificials continuen, alguns s'han relacionat amb problemes de salut. Opta per aliments que utilitzin colorants naturals, o millor encara, tria productes sense colorants.

Alguns colorants s'han relacionat amb problemes de salut / Foto: Unsplash
Alguns colorants s'han relacionat amb problemes de salut / Foto: Unsplash

Opta per aliments que utilitzin colorants naturals, o millor encara, tria productes sense colorants

Una de les millors maneres de cuidar la teva salut és posant atenció al que consumeixes. Seguir aquests sis trucs t'ajudarà a identificar els pitjors aliments al supermercat i t'orientarà a fer millors eleccions. Al final, recorda que la millor alimentació prové d'aliments frescos i mínimament processats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!