La intoxicació alimentària és una preocupació comuna que pot causar seriosos problemes de salut. Segons experts en seguretat alimentària, certs aliments han de ser manipulats amb especial cura per evitar riscos. Aquesta llista no significa que hagis de deixar de prendre aquests aliments, ni de bon tros. Simplement, volem donar-te a conèixer alguns aspectes a tenir en compte amb ells.

Intoxicació alimentària: els aliments a vigilar

A continuació, te'n presentem set amb els quals has de parar especial atenció.

Ous

Els ous són una font rica en proteïnes i nutrients, però també poden ser un vehicle per a la salmonel·la, un bacteri que pot causar greus problemes gastrointestinals. Per minimitzar el risc, és important cuinar els ous fins que tant la clara com el rovell siguin ferms. A més, s'han de refrigerar els ous a una temperatura adequada i evitar consumir productes que continguin ous crus, com certes salses i postres.

adam bartoszewicz fd5n2sZsV5g unsplash
Saps com conservar els ous a la teva cuina? / Foto: Unsplash

Pollastre

El pollastre cru o mal cuit és una de les principals fonts d'intoxicació per campilobàcter i salmonel·la. És essencial cuinar el pollastre fins a assolir una temperatura interna segura de 74 °C. També s'ha d'anar amb compte amb la contaminació creuada, assegurant-se de rentar bé les mans, estris i superfícies després de manipular pollastre cru.

Mariscos

Els mariscos, especialment els bivalves com ostres i musclos, poden estar contaminats amb bacteris i virus de l'aigua en la qual viuen. Consumir mariscos crus o insuficientment cuits pot portar a malalties com l'hepatitis A o infeccions per norovirus. Per reduir el risc, es recomana cuinar bé tots els mariscos i comprar productes de fonts confiables.

Carns processades

Els embotits i altres carns processades poden estar contaminades amb L. monocytogenes, un bacteri que pot proliferar fins i tot a baixes temperatures. Les persones amb sistemes immunitaris debilitats, com les dones embarassades i els ancians, han de tenir especial cura. Escalfar aquests productes a altes temperatures abans del seu consum pot ajudar a matar els bacteris.

Arròs

L'arròs cuit que es deixa a temperatura ambient pot ser un caldo de cultiu per a Bacillus cereus, un bacteri que produeix toxines causants de vòmits i diarrea. Per evitar això, l'arròs ha de ser refredat ràpidament i refrigerat si no es consumeix immediatament, i reescalfat completament abans del seu consum.

Els brots d'alfals, soja i d'altres poden ser portadors de diferents bacteris

Brots crus

Els brots d'alfals, soja i d'altres poden ser portadors de bacteris com E. coli i salmonel·la a causa de les condicions càlides i humides necessàries per al seu creixement. Menjar-los crus pot ser perillós, especialment per a persones vulnerables. Cuinar-los lleugerament pot reduir el risc d'intoxicació.

megan thomas xMh ww8HN Q unsplash
Conserves correctament les teves verdures? / Foto: Unsplash

Llet i productes lactis no pasteuritzats

La llet crua i els productes elaborats amb ella, com certs formatges, poden contenir bacteris nocius com E. coli, salmonel·la i listèria. La pasteurització és un procés que elimina aquests patògens sense afectar significativament el valor nutricional del producte. Per això, és més segur optar per productes lactis pasteuritzats.

Com veus, manipular i preparar adequadament aquests aliments pot prevenir moltes malalties alimentàries. Cuinar a temperatures adequades, evitar la contaminació creuada i triar productes de fonts confiables són pràctiques clau per garantir la seguretat alimentària. Sempre és important seguir les recomanacions d'experts en salut per gaudir d'aquests aliments sense riscos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!