El més important quan es va a buscar bolets és saber quins agafar i quins no. Davant el dubte, sempre és millor no recollir-ne; val més marxar amb el cistell buit que intoxicar-se amb un bolet verinós. Per això és vital que quan vagis a la muntanya ho facis sempre acompanyat d'algú entès en el tema. Algú capaç de distingir les diferents espècies per poder collir algun d'aquests 7 bolets comestibles més fàcils de trobar a Catalunya.

🍄 Calendari boletaire 2024: totes les fires i mercats del bolet a Catalunya
 

7 bolets comestibles més fàcils de trobar a Catalunya

Els ceps o els moixernons són alguns dels bolets més apreciats de la gastronomia catalana. Però si no t'ho vols posar difícil, aquests són els 7 bolets comestibles més fàcils de trobar a Catalunya segons el llistat de la Generalitat de Catalunya:

Llenega negra (Hygrophorus latitabundus)

També coneguda com a mocosa negra, bavós o higróforo negro. És un dels bolets més buscats i més valorats a Catalunya, especialment a la comarca del Bages, on fan la tradicional Fira de la Llenega de Cardona, i al Solsonès. Sobretot es pot trobar sota els pins, especialment el pi roig, en sòls calcaris de la terra baixa i la muntanya mitjana. Generalment, es troba en grups més o menys nombrosos sovint en forma de ferradura, que neixen en el mateix indret cada any.

Llenega
Llenega / Foto: Bolets.info

Camagroc (Cantharellus lutescens)

També coneguda com a rossinyolic, rossinyol de pi, misto, picornell de càrritx o rebozuelo anaranjado. Aquesta espècie difícilment es confon amb una espècie tòxica, de manera que hi ha poques possibilitats d’intoxicar-se quan es busca camagroc al bosc. És un bolet que viu als boscos de pins, principalment de pi roig. Creix formant grans colònies a les molsoses obagues, per la qual cosa són molt fàcils de trobar.

Camagroc Bolets info
Camagroc / Foto: Bolets.info

Rovelló (Lactarius sanguifluus)

També conegut com a vinader, esclata-sang o níscalo de sangre vinosa. És un dels més apreciats gastronòmicament. Sovint s’anomena rovelló a un altre bolet del mateix gènere, el pinetell. Es pot confondre amb el rovelló de cabra o lletraga, un bolet no comestible que s’assembla al rovelló, però és més petit, amb un color més clar i quan es trenca en surt llet primer de color blanc i en pocs minuts groc sofre. Es troba a pinedes, especialment a la terra baixa i les obagues.

Rovelló Tania Jiménez
Rovelló / Foto: Tania Jiménez, Bolets.info

Pinetell (Lactarius deliciosus)

Conegut també com a rovelló-pinetell, níscalo, mízcalo. S’assembla al rovelló, però té la llet de color ataronjat que es torna verdosa quan es talla el bolet. Creix a les pinedes, en sòls silícics. A Catalunya és un bolet abundant, que es fa des del litoral fins als Pirineus. No confondre’l amb la cabra de beç, un bolet tòxic que pot produir trastorns gastrointestinals de certa importància. A diferència del pinetell, la cabra de beç té el barret molt pelut, especialment al marge.

Pinetell Tania Jiménez
Pinetell / Foto: Tania Jiménez, Bolets.info

Fredolic (Tricholoma terreum)

També es coneix com a negrito, brunet, ratón o negrilla. És un bolet tardà que surt a les pinedes formant grups nombrosos amb els primers freds (d’on li ve el nom popular) de manera que allarga la temporada boletaire. Se’l pot arribar a trobar congelat. Cal tenir cura i no confondre’l amb el fredolic metzinós, més robust i més gros, amb el barret molt esquamós, propi de fagedes i avetoses, per damunt dels 1.500 metres d’altitud. En canvi, el fredolic mai creix sota avets. Sol tenir el peu buit, mentre que el del fredolic metzinós és sempre ple.

Fredolic Tania Jiménez
Fredolic / Foto: Tania Jiménez, Bolets.info

Carlet (Hygrophorus russula)

Conegut també com a escarlet o higróforo escarlata. Creix en alzinars, rouredes i fagedes, en tota mena de sòls, amb preferència pels bàsics i els neutres. Fructifica a la tardor, generalment en grans clapades, que reben el nom d’escarleteres. No s’acostuma a menjar just després de ser collit, sinó que es conserva en sal o salmorra per a una utilització posterior. També es pot conservar al bany maria o en vinagre. S’ha d’anar amb compte de no confondre amb el fals carlet, que provoca intoxicacions greus, caracteritzades per trastorns gastrointestinals.

Carlet Tania Jiménez
Carlet / Foto: Tania Jiménez, Bolets.info

Trompeta (Craterellus cornucopioides)

Conegut com a trompeta de la mort, vaqueta negra, rossinyolic negre o orella d’ase. Es troba en boscos de planifolis en sòls silícics humits. Poden trobar-se formant erols a l’estiu i a la tardor. És molt semblant, però més fosca, a la trompeta grisa, també comestible. No se’l pot confondre amb cap espècie verinosa.

Trompeta Tania Jiménez
Trompeta / Foto: Tania Jiménez, Bolets.info

Ara que ja saps quins són els bolets més comuns, ja pots calçar-te les botes i sortir a buscar-ne. Però has de respectar sempre l'entorn, els bolets i la resta de boletaires!

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!