La seguretat alimentària és un dret humà que es compleix quan les persones tenen accés físic i econòmic a aliments segurs, nutritius i en qualitats suficients per cobrir les seves necessitats nutricionals i que els permeten mantenir una vida sana i activa. Garantir aliments segurs és clau per evitar les malalties que es transmeten a través dels aliments, ja que els aliments insalubres plantegen amenaces per a la salut a escala mundial i posen en perill la vida de les persones. Hi ha grups de la població més vulnerables a patir intoxicacions i infeccions alimentàries perquè tenen el sistema immunitari més debilitat com, per exemple, els lactants, els nens petits, les embarassades, persones amb dèficits nutricionals, les persones grans i les persones amb malalties subjacents.

Principals riscos de seguretat alimentària

La falta d’higiene en la manipulació dels utensilis i superfícies, la contaminació creuada entre aliments crus i cuinats i el consum d’aliments crus o exposats durant molta estona a una temperatura ambient augmenta el risc de proliferació de microorganismes i, per tant, de patir una malaltia de transmissió alimentària. 

Les malalties transmeses pels aliments o toxiinfeccions alimentàries són aquelles malalties que es produeixen en ingerir aliments contaminats per bacteris i fongs i les toxines que aquestes produeixen en els aliments, virus o paràsits. En aquest sentit, algunes de les malalties o toxiinfeccions que podem contraure a causa de la falta d’higiene o seguretat alimentària són la listeriosi, la salmonel·losi, la malaltia diarreica per Campylobacter, la intoxicació per toxina estafilocòccica, la malaltia diarreica per soques d’Escherichia coli, botulisme, malaltia per anisakis, intoxicació per histamina o l’hepatitis A, entre altres. Sheila Lope, Cristina Bedmar i Pilar Orús, professores de la UOC, apunten set consells per garantir la seguretat alimentària a casa.

7 consells per evitar intoxicacions i infeccions alimentàries

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries a casa és necessari respectar una sèrie de normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels àpats, ja que poden ajudar a garantir que els aliments siguin segurs. Les expertes dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC recomanen les següents bones pràctiques per garantir la seguretat alimentària a casa.

Netejar freqüentment els estris i equips de la cuina

A través dels draps i altres estris de cuina podem escampar aquests microorganismes i contaminar els aliments. Per aquest motiu, és important netejar les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.

Utilitzar aigua i matèries primeres segures

Les matèries primeres i l’aigua poden contenir microorganismes i contaminants químics. Per aquest motiu, és necessari anar amb compte a l’hora de seleccionar els productes crus i prendre mesures de prevenció com netejar-los i pelar-los per reduir i/o eliminar els perills.

Seguretat alimentària / Foto: Pixabay
Netejar els aliments i els estris de la cuina és fonamental / Foto: Pixabay

Mantenir els aliments a una temperatura segura

Cal desar els aliments que no s’hagin de consumir immediatament al refrigerador o congelador tan aviat com sigui possible i sempre dins de les 2 hores posteriors a la seva elaboració. És recomanable no preparar moltes quantitats d’aliments amb molta antelació al seu consum.

Un màxim de dos a quatre dies

Consumir els aliments conservats en la nevera (4 °C) en un màxim de 2-4 dies. Per conservar-los durant més temps, cal congelar-los. Des del punt de vista de seguretat alimentària es pot congelar qualsevol aliment, ara bé, n’hi ha alguns que, per la seva composició, poden veure afectades algunes de les seves característiques com, per exemple, la textura. Així com tampoc no s'ha de descongelar els aliments a temperatura ambient.

Separar els aliments crus dels cuinats

És molt important no utilitzar els mateixos estris per manipular els aliments crus i els aliments cuinats per evitar la contaminació creuada. El fet d’utilitzar el mateix utensili amb un aliment cru i reutilitzar-lo sense rentar amb aliment ja cuinat pot provocar la contaminació de l’aliment que ja està llest per ser consumit. Dins de la nevera, els aliments crus i els cuinats també s’han de conservar en espais diferenciats i en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells.

Com cuinar els aliments

Cuinar els aliments a una temperatura superior a 63 °C. Cal cuinar completament els aliments abans de consumir-los, sobretot el pollastre, els ous i el peix. En cas de consumir aliments crus, com per exemple el peix, és recomanable congelar-lo durant com a mínim 24 h abans de consumir-lo. A més a més, és important preparar-lo amb la mínima antelació possible al seu consum.

Atenció amb els ous

Utilitzar ous que tinguin la closca neta i íntegra. Mai s’han de rentar els ous abans del seu ús i sempre s’ha d’evitar trencar-los sobre la mateixa superfície on se serviran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!