El dilluns 30 de gener està reservat per un producte gastronòmic molt estimat per tot el públic que frueix menjant dolços. Estem parlant del croissant perquè el penúltim dia del primer mes de l'any és el Dia Internacional del Croissant. A continuació, et portem un llistat amb set curiositats que potser no sabies sobre un dels aliments més venuts a les pastisseries.

1. Kipferl, l'antecessor del croissant 

Els experts culinaris coincideixen que el prototip del croissant actual és el kipferl, que va aparèixer per primera vegada a Àustria al segle XIII. Els kipferls són pastes petites, corbes i dolces fetes principalment amb massa de llevat. Tenen més gust de panets i, a causa de la manca de laminació (el procés de plegar i enrotllar la mantega a la massa una vegada i una altra per crear capes fines), no tenen la textura escamosa característica dels croissants que tant els caracteritza.

2. Una de les grans llegendes alimentàries

La història dels croissants és, literalment, una llegenda. Un conte que explica que el croissant va ser elaborat per un forner vienès després que la ciutat derrotés l'exèrcit otomà a la batalla de Viena el 1683. Per commemorar la victòria de la ciutat sobre els turcs otomans, el forner va crear una pasta especial en forma de mitja lluna, símbol de l'Islam i de la bandera otomana. Així, cada mos de la pasta seria una expressió simbòlica de la derrota aclaparadora del bàndol otomà.

3. La popularització del kipferl, per August Zang

L'evidència històrica atribueix a l'empresari austríac August Zang la introducció i la popularització del kipferl, el prototip del croissant actual, a França. El 1838, Zang va obrir la primera fleca vienesa a París. Situat al número 92 de la Rue Richelieu, la boulangerie de luxe de Zang s'especialitzava en pa i pastes de la seva Viena natal, sobretot el kipferl.

Amb l'ajuda del seu forn de vapor patentat, els kipferl de Zang eren notablement més escamosos que els pastissos tradicionals als quals estaven acostumats els francesos en aquell moment. El kipferl es va fer popular ràpidament i molts imitadors francesos van inspirar-se en aquest producte gastronòmic.

4. L'inici dels croissants

Tot i que el kipferl s'havia establert fermament a França al segle XIX, encara estava molt lluny de la pasta que coneixem avui dia. De fet, el croissant, tal com el coneixem, va néixer a principis del segle XX quan els pastissers francesos van substituir la massa tipus brioix per la pasta de full amb llevat i abundants quantitats de mantega.

El croissant va néixer a inicis del segle XX 

L'any 1905, al llibre del xef Auguste Colombié, Nouvelle Encyclopedie Culinaire, va aparèixer una recepta que utilitzava massa de pasta de full llevada en lloc de massa de brioix. A més, el 1915, el pastisser francès Sylvain Claudius Goy va publicar una recepta de croissant amb una massa de pasta de full llevada, demanant que la pasta de full enrotllada fos amb llevat i laminada amb mantega.

5. L'inventor de la recepta

Aquesta innovadora tècnica de capes de greix i massa en una laminació característica segueix sent el nucli de com va sorgir el croissant francès actual. Va canviar completament la textura i la sensació de boca d'aquest dolç de manera significativa, donant lloc a un exemplar més inflat i cruixent amb capes ben diferenciades en comparació amb el kipferl introduït per Zang a la dècada de 1830.

Aviat, el croissant de mantega fet amb pasta de full amb llevat gairebé havia eclipsat completament el seu predecessor austríac. Tanmateix, un dels fets més intrigants del croissant és que ningú sap amb certesa qui va inventar la recepta moderna del croissant francès.

6. El croissant, per a la burgesia i aristocràcia

Durant el segle XIX, el croissant, encara en la seva forma de kipferlva començar com un aliment per als rics perquè els ingredients de la cocció com els ous i la mantega eren molt cars. L'alt preu d'aquests ingredients va fer que el croissant no fos assequible per a tothom. No va ser fins a principis del segle XX quan els preus d'aquests productes van disminuir, els croissants es van fer més accessibles i assequibles per al francès mitjà. A partir d'aleshores, el croissant es va convertir en un element familiar a la vida quotidiana francesa.

7. Els ingredients d'un croissant clàssic

Poden existir altres variacions, però el croissant clàssic està fet a partir dels següents vuit ingredients: mantega, farina, aigua, llet, llevat, sucre, sal i ous.