Poques institucions poden dir que han sobreviscut durant tres quarts de mil·lenni a través de moments històrics tan convulsos com la guerra de Successió a Catalunya o la Guerra Civil Espanyola. El Consolat de Mar, referent internacional de la regulació del comerç i el dret marítim, celebra el seu 750è aniversari i fa un homenatge al seu llegat a través de la gastronomia. Llibres Parcir edita un receptari en què 3 cuiners d'arreu dels Països Catalans - Sergi de Meià (Catalunya), Miquel Calent (Illes Balears) i Lucía Murillo (País Valencià) - posen en comú la tradició culinària dels diferents territoris de parla catalana i ens presenten més de 150 receptes en un llibre únic.

Més antic que la Generalitat

El Consolat de Mar és una institució amb molta història, però poc coneguda. Fundada al segle XIII, és més antiga que la mateixa Generalitat de Catalunya i exerceix funcions d'una importància cabdal en l'àmbit internacional. Sense anar més lluny, el Consolat de Mar és qui va elaborar el primer tractat de comerç internacional de tot el món, un document que, segons el Cònsol Major Jordi Domingo, "va assentar la base d'una estructura que propicia els bons usos i costums del comerç mundial a través del diàleg i la resolució de conflictes mediada", tot plegat en un organisme netament català.

Per commemorar els tres quarts de mil·lenni, el llibre "La Cuina del Consolat de Mar: 3/4 de mil·lenni de gastronomia de futur"  mostra la influència de la cuina catalana en altres països del Mediterrani. La introducció de l'obra, a càrrec de la historiadora Isabel Lugo, fa una repassada al context històric dels set segles i mig d'existència de la institució per poder comprendre el perquè de les receptes escollides per aquest recull. El llibre s'emmarca dins el conjunt d'accions que la institució duu a terme al llarg de l'any i representa una baula més de l'extensa obra cultural del Consolat.

Una degustació al Banquet

El restaurant Banquet, regentat pel cuiner Sergi de Meià i situat al centre Barcelona, va acollir la setmana passada la presentació del llibre "La Cuina del Consolat de Mar: 3/4 de mil·lenni de gastronomia de futur". Els tres xefs i autors de les receptes de l'obra - Sergi de Meià, Miquel Calent i Lucía Murillo - van preparar una brandada de bacallà, sang amb ceba i sopes de Mallorca respectivament, tres plats típics de la cuina mediterrània catalana. L'àpat es va maridar amb una selecció de tres vins: un escumós Brut Nature, el rosat Itajit i el vi blanc Solsxarel dels cellers Torelló, Can Marlès i Rubió de Sòls.

La Cuina del Consolat de Mar vol defugir de la idea mitificada de la cuina medieval catalana, "una espècie de fòssil que a tothom li fa gràcia una estona, però que no ens permet avançar", segons afirma la historiadora Isabel Lugo. Malgrat recollir receptes tradicionals, l'objectiu del llibre és recollir receptes tradicionals i mantenir viva la cultura catalana amb la mirada posada en la gastronomia del futur. Els plats que s'hi recullen evoquen la història del Consolat, però també posen en relleu el rumb que pren d'ara endavant la institució, per seguir solcant la cuina catalana rumb al mil·lenni.

Sopes de Mallorca
Sopes de Mallorca

El llibre es pot trobar a les llibreries habituals i a www.tresquartsdemillenni.cat per un preu de 40 €.