Les malalties cardiovasculars afecten un 26,5 % de la població a Espanya. Entre els factors de risc que tenen un impacte negatiu en aquest òrgan hi ha el colesterol elevat, la pressió arterial alta, la diabetis o el sedentarisme. La professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya Gemma Chiva-Blanch recorda la importància de cuidar aquest òrgan vital mitjançant una alimentació saludable. "Si bé molts aliments aporten beneficis per al cor, també n'hi ha d'altres que, consumits en excés, poden augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars", explica.

9 aliments perjudicials per al cor

L'experta en nutrició destaca nou aliments perjudicials per al cor, amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància d'una dieta equilibrada.

Carns processades

Alguns exemples en aquest apartat podrien ser els embotits, salsitxes, frànkfurts, bacó i altres carns processades contenen alts nivells de greixos saturats, sodi i alguns additius que poden augmentar el colesterol, la pressió arterial i, per tant, el risc d'infart.

Carns vermelles

Tot i ser una font de proteïnes i ferro, el consum excessiu de carn vermella, especialment les varietats grasses, s'associa amb un major risc de malalties del cor a causa del seu alt contingut en greixos saturats.

carn vermella
La carn vermella cal reduir-la a màxim un cop a la setmana / Foto: Unsplash

Aliments fregits

Les patates fregides, els bunyols, els aliments arrebossats i altres aliments fregits, sobretot els que estan fregits amb olis industrials, són rics en greixos trans i poden elevar el colesterol LDL. A més, sovint van acompanyats d'un alt contingut en sal o sucre i contenen moltes calories, per la qual cosa poden augmentar el risc d'obesitat, elevar la pressió arterial i causar problemes cardíacs.

Begudes ensucrades i cereals ensucrats

Refrescos, sucs envasats, begudes energètiques i altres begudes amb alt contingut de sucre afegit contribueixen a l'augment de pes, la diabetis i altres factors de risc per a les malalties del cor. Altrament, molts cereals per a l'esmorzar, especialment els dirigits al consum infantil, contenen alts nivells de sucre afegit. Opta per cereals integrals amb baix contingut en sucre i afegeix-hi fruita fresca o fruits secs per obtenir un esmorzar saludable i nutritiu.

Productes de brioixeria industrial

Galetes, pastissos, gelats, bombons, brioixeria industrial i altres productes similars solen contenir greixos trans, sucre afegit i calories buides, que, de la mateixa manera que els aliments fregits, poden afectar negativament la salut del cor.

Brioix de mantega
Una diferència abismal entre brioixeria industrial i l'artesana / Foto: Jon Cake

Pasta, sopes i cremes envasades

Moltes sopes i cremes envasades contenen alts nivells de sodi, que poden augmentar la pressió arterial i el risc de problemes cardíacs.

Salses comercials

Algunes salses comercials, com el quètxup i la maionesa, o les salses per a amanides poden contenir alts nivells de sucre, sodi i greixos poc saludables, que poden afectar la salut del cor si es consumeixen en excés.

Aperitius salats

Patates xips, galetes salades, brètzels i altres aperitius salats com els fruits secs salats i fregits solen ser rics en sodi i greixos poc saludables, que poden elevar la pressió arterial i augmentar el risc de patir malalties del cor.

Alcohol en excés

Si bé un màxim d'una beguda alcohòlica al dia podria ser cardioprotectora, el consum excessiu d'alcohol pot augmentar la pressió arterial, debilitar el múscul cardíac i contribuir a altres problemes de salut que afecten el cor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!