En Setmana Santa les tradicions se celebren tant amb recolliment com amb autèntiques delícies. Mentre que tots coneixem les torrades de Santa Teresa, existeixen postres típiques d'aquestes dates repartides pel món que probablement mai no has tastat. Alguns són dolços suaus, altres de més especiats, d'altres es prenen freds o requereixen diversos dies de repòs. La varietat és tan rica com sorprenent. I encara que no tinguis pensat viatjar en aquestes dates, pots provar de preparar-los a casa. Avui et presentem 9 postres de Setmana Santa que segur que no coneixies, però que t'obriran la gana.

Les 9 postres de Setmana Santa que segur no coneixes

Torrades de Santa Teresa – Catalunya

Aquest clàssic nostrat no podia faltar. Pa dur amarat en llet, passat per ou, fregit en oli i banyat en sucre, canyella o mel. Encara que tots les coneixem, cada regió té la seva manera de preparar-les i continua sent el rei de la rebosteria de Setmana Santa.

Les torrades van sorgir com una manera d'aprofitar el pa dur / Foto: Unsplash
Les torrades van sorgir com una manera d'aprofitar el pa dur / Foto: Unsplash

Colomba pasquale – Itàlia

El "colom pasqual" és una pasta de massa similar al panettone però amb forma d'au. S'elabora amb mantega, ous i pell de taronja confitada. A sobre es glaceja amb ametlles, la qual cosa li dona un toc cruixent i molt festiu. És símbol de pau i resurrecció.

Babka – Europa de l'Est

Aquest pastís esponjós i ple d'història és típic de països com Polònia o Ucraïna. Porta llevat, passes i setinatge de fruites. Algunes versions modernes incorporen xocolata o farcits de formatge. Es pren el Diumenge de Pasqua i representa la fi del dejuni.

Cozonac – Romania i Bulgària

Es prepara amb una massa trenada enriquida amb ous i mantega. Es decora amb nous picades o llavors de rosella. De vegades s'inclouen ous pintats dins de la massa, el que el converteix en unes postres espectaculars visualment i molt simbòliques.

El Cozonac és un pa de pessic de massa trenada / Foto: Unsplash
El Cozonac és un pa de pessic de massa trenada / Foto: Unsplash

Mämmi – Finlàndia

Aquestes postres fosques i denses poden sorprendre. Fet amb sègol, malt i melassa, s'enforna i després es deixa refredar durant diversos dies. Té un sabor molt particular i sol servir-se amb nata líquida o sucre. És un dels dolços més antics de la cuina finesa.

Chúcula – l'Equador

Unes postres cremoses a base de plàtan molt madur cuit amb llet, sucre i espècies com a clau i canyella. S'afegeix formatge i mantega abans de batre'l fins a aconseguir una textura sedosa. És molt popular a les regions productores de plàtan.

Capirotada – Mèxic

Aquestes postres són gairebé una obra d'art. Capes de pasta i atole de blat de moro s'intercalen amb fruits secs, fruites confitades i espècies. Pot portar pinyons, acitrón, ametlles i coco. Cada regió mexicana té la seva pròpia versió d'aquesta joia culinària.

Fruites en mel – El Salvador

En aquesta tradició centreamericana es cuinen fruites com a jocotes, mangos i torrejas en mel espessa. Una combinació dolça, intensa i fragant que omple les cuines del país durant la Setmana Santa. Es gaudeix tant calenta com freda.

Mongetes amb dolç – República Dominicana

Mongetes vermelles cuites amb llet de coco, llet evaporada, sucre i canyella. Se serveix amb batata i galetes dolces. Són unes postres de les quals no només es gaudeix, sinó que també es comparteix, sent tradició preparar-lo per als veïns durant tota la Quaresma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!