Els aliments que utilitzen additius per donar sabor fumat als seus productes, entre ells les patates fregides de bossa que comprem al supermercat, estaran prohibits i es retiraran del mercat progressivament. La Unió Europea ha decidit no renovar l’autorització de vuit additius d’aroma fumat que és el que dona sabor a diversos productes, tenint en compte un informe de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), que va identificar riscos potencials per a la salut dels consumidors. El reglament europeu entrarà en vigor a finals d’aquesta primavera, però la prohibició no s'implementarà de manera immediata, sinó que serà progressiva per donar temps als fabricants per buscar alternatives per complir amb la nova regulació. Així, els aliments afectats que es retiraran durant els pròxims dos anys són les patates fregides amb sabor barbacoa i pernil, les sopes, algunes salses amb sabor BBQ, begudes, gelats i productes de rebosteria. Altres aliments, com els pernils, el gall d’indi, les salsitxes, la cansalada, els peixos com el salmó, l’areng o la truita fumada i formatges com el cheddar fumat, es retiraran de manera progressiva durant els pròxims cinc anys.

Distingir el fumat tradicional i l'artificial

Cal distingir entre els aliments que utilitzen el fumat tradicional com a mètode per conservar els aliments, com peixos i carns, d’aquells que utilitzen additius per aconseguir l’aroma fumat que només aporten sabor sense beneficis conservants, i que es creen a través de la piròlisi (procés de degradació tèrmica) de la fusta. Els consumidors han d’observar les etiquetes dels productes per distingir aquells que utilitzen “fum de fusta de faig”, que són els segurs, pels que utilitzen termes com “aroma de fusta de faig” o “aroma de fum”, que són els que utilitzen additius sintètics que imiten el sabor, però que no aporten cap altre benefici. Són els que s’utilitzen en embotits, menjars processats, aperitius i snacks, com les patates fregides amb sabor pernil, barbacoa o d’altres, com els productes làctics, que potencien aquests sabors artificials. Són molts els fabricants que utilitzen aquests additius, fins ara permesos, i alguns dels seus productes són de les varietats més consumides actualment.

En què es basa la prohibició?

Els informes de la EFSA consideren que aquests vuit additius d’aroma fumat poden causar danys en el material genètic de les persones que els consumeixen, el que augmenta el risc de malalties greus, com el càncer. Aquests informes els van publicar el novembre passat i en ells, la EFSA avaluava la seguretat de vuit aromes de fum en el mercat de la UE que s’havien de renovar segons la legislació aplicable. La legislació exigeix que la seguretat d’aquests aromes s'avaluï abans que es puguin comercialitzar, i també que es reavaluïn els additius que es comercialitzen actualment abans que acabi el seu període d’autorització. Els vuit als quals la UE no ha renovat l’autorització s’havien comercialitzat durant els darrers deu anys. Els sol·licitants havien demanat a la Comissió Europea que prorrogués la comercialització per deu anys més. La EFSA ja havia avaluat aquests productes entre el 2009 i el 2012, però ara ho ha fet utilitzant una metodologia actualitzada, que no estava disponible abans, i que determinen que es plantegen problemes de seguretat.

Per què són perillosos?

Sobre la base d’aquestes avaluacions, la EFSA no va poder descartar els dubtes relatius a la genotoxicitat de cap dels vuit aromes de fum analitzats. La genotoxicitat és la capacitat d'un producte químic de fer malbé el material genètic de les cèl·lules, o de provocar canvis o mutacions que poden augmentar el risc de desenvolupar malalties com el càncer. Es considera que per aquest tipus de toxicitat no és possible definir un nivell segur, i que pot existir un risc elevat d’efectes perjudicials quan es consumeixen substàncies genotòxiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!