Aquest diumenge, Valls s'ha convertit en l'epicentre festiu de Catalunya amb la celebració de la 43a edició Gran Festa de la Calçotada, una jornada que atrau visitants d'arreu per gaudir d'una diada plena de tradició, gastronomia i tipisme.

La mostra de coure calçots, el concurs de menjar-ne o el de cultivadors han atret més de 30.000 persones a la ciutat, i que han coincidit en el fet que Valls enceta la condició de Regió Mundial de la Gastronomia de Catalunya. Des de la Cambra de Comerç de Valls i la IGP Calçot de Valls, que enguany commemora 30 anys, confien que aquest reconeixement internacionalitzi tot el que envolta la ceba dolça, i per això impulsaran una calçotada simultània en una desena de països europeus, un fòrum de la calçotada o un simposi de cuina, en una temporada "esperançadora" pel que fa al sector i la collita, que esperen que superi els 18 milions d'unitats

Valls s’omple amb el concurs de cultivadors de calçots i de la millor salsa 

Un dels punts neuràlgics de la festa ha estat l'aparcament del Carrer Sant Antoni durant tot el matí s'han dut a terme les Demostracions de coure calçots a la graella, una oportunitat única per veure com es preparen aquestes cebes dolces de manera tradicional, i passejar pel Mercat de la Calçotada, repartit per diversos carrers del centre, on s'han ofert productes locals i artesanals, i on s'han pogut degustar calçots i altres productes típics de la comarca, així com vins de la DO Tarragona. S'han repartit unes 3.600 degustacions de lots de calçotada, una xifra similar a l'any anterior.

L'epicentre de la festa ha estat la plaça del Blat, que plena a vessar, ha acollit el 37è Concurs de Cultivadors de Calçots, que ha premiat els millors exemplars, i el 33è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, que ha coronat quina és la millor salsa elaborada segons la tradició.

Pel que fa als cultivadors, el guanyador d'aquesta edició ha estat Quico Amill; el segon classificat ha estat Dani Rovira, i tercer, Imar Pena. La millor salsa de calçot d’aquest 2025 ha estat la d'Emili Llort de Reus, el segon lloc ha estat per Rita Sot de Castell Vell i el tercer lloc per José Antonio Maldonado de Valls.

A a les 12 del migdia ha començat la Cercavila de la Gran Festa de la Calçotada, que encapçalada pel Gegant del Calçot i els elements tradicionals de la festa, ha recorregut els carrers de Valls amb música i balladetes, i per fi ha arribat el punt culminant del matí, amb el 39è Concurs de Menjar Calçots, que ha començat amb els pilars de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, que han posat un toc casteller a la jornada.

Adrià Wegzryn guanya per tretzè cop el Concurs de Menjar Calçots de Valls

En aquesta edició, Adrià Wegrzyn ha tornat a no tenir rival, i s'ha proclamat per tretzena vegada com a guanyador del concurs, després de menjar-se 195 calçots amb un pes de 3.275 grams, davant un públic expectant. Wegrzyn encara conserva el rècord per haver-se menjat gairebé 6 kg de calçots i unes 300 unitats durant el concurs de 2018, una fita pràcticament impossible de superar. "Els primers vint minuts molt bé, però després es fa més dur, fa pujada", ha afirmat. Acompanyat per familiars i amics, s'ha mostrat satisfet de la fita, que ha apuntat que celebraria amb un dinar de carn a la brasa.

Aquest 2025, l'han acompanyat al podi, Ramon Caballero de Barcelona, que s’ha menjat 160 calçots amb un pes de 2.170 grams, i el tercer lloc ha estat per David Martín de Tarragona, després de menjar-se 190 calçots amb 2.165 grams. Wegrzyn haurà d'esperar al concurs de 2027 per tornar a ampliar el seu palmarès, perquè la normativa des de 2014, no permet que el guanyador d'una edició es torni a presentar fins al cap de dos anys.

Amb aquest ambient festiu, i després de 43 edicions, la Gran Festa de la Calçotada s'ha convertit ja no només en una celebració de la gastronomia, sinó també una mostra de l’orgull cultural de Valls i la seva gent, essent referent com una cita imprescindible per als amants de la tradició i la bona taula.