Catalunya és terra d'embotits: fuets, secallones, llonganisses i bulls són només alguns dels més populars del país. Però a Catalunya hi ha embotits tradicionals molt desconeguts que val la pena descobrir. És el cas de la girella, un embotit de xai típic del Pallars i la Ribagorça que pots elaborar a casa de forma artesanal. Ens hem acostat a Casa Roca perquè la Dolors i la Marina ens expliquin, durant la gravació del programa Los Fogones Tradicionales, d'Eugenio Monesma, com s'elabora la girella al Pallars.

Un embotit tradicional

La girella és un embotit d'origen medieval elaborat amb carn de corder i arròs. És un producte tradicional del Pallars i de la Ribagorça, tant la catalana com l'aragonesa. De fet, al Pont de Suert fa més de 20 anys que s'hi celebra la Fira de la Girella cada octubre, una festa que enguany ha repartit 1.500 racions d'embotit. Per fer la girella necessitarem:

Dolors i Marina cosint girella a Casa Roca Eugenio Monesma Foto Oriol Foix Duaigües
La Dolors i Marina cosint girella a Casa Roca / Foto: Oriol Foix Duaigües

Ingredients:

  • Cap de corder
  • Pulmons de corder
  • Cor de corder
  • Tripa de corder
  • Cansalada i carn magra
  • Ous
  • Pa
  • Arròs
  • All
  • Julivert
  • Sal

Elaboració:

A grans trets, la girella són vísceres de corder embotides, bullides i fregides. Per fer girella, el primer que cal fer és picar tota la carn: agafem la carn del cap, la dels pulmons, la del cor i la cansalada amb carn magra i ho piquem a ganivet a talls petits. Per poder obtenir la carn del cap, potser caldrà que la bullis abans per estovar-la. A més de carn, també s'hi ha de posar el pa, l'arròs i la picada d'all i julivert. La carn i la picada li aportaran sabor a l'embotit, mentre que l'arròs i el pa absorbiran líquid i faran que l'embotit tingui més cos. Quan tinguis tots els ingredients a punt, és moment d'embotir-los, literalment, a la tripa de corder. Hauràs d'omplir la tripa deixant un marge a les vores per poder cosir la peça i que no s'obri quan ho bullis. El procés de cosit és el més especial i artesanal de l'elaboració de la girella. Un cop tancades totes les peces que vulguis preparar, és moment de bullir-les. Les hauràs de bullir en aigua amb sal durant una bona estona, entre 45 i 90 minuts en funció del foc, però convé que quedin ben cuites. Un cop bullides, és moment de retirar-les del foc i tallar-les a llesques.

Resultat final plat girella Casa Roca Eugenio Monesma Foto Oriol Foix Duaigües
Resultat final del plat de girella / Foto: Oriol Foix Duaigües

En aquest punt el procés d'elaboració de la girella ja estaria acabat; així és com te la podries trobar a la botiga. Però per menjar-te-la, hi ha diferents maneres de cuinar-la: es pot fregir directament (també es pot fer a la brasa), arrebossar amb farina i ou o amb farina, ou i pa ratllat. Tres maneres diferents, però igual de bones, que et permetran gaudir d'aquest producte únic elaborat artesanalment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!