Encara que es cuina tot l'any, la sopa de galets és un dels plats tradicionals del Nadal a Catalunya, tot i que també és present a la Comunitat Valenciana i les Balears. Aquesta recepta és molt antiga i la menjaven totes les classes socials de Catalunya, el Rosselló, Andorra, Comunitat Valenciana i Illes Balears. Alguns d'ells són, per exemple, sopa i bullit, bullit, putxero, olla, ollada o olla barrejada. Algunes persones consideren que es tracta de dos plats diferents, un la sopa o escudella i un altre la carn d'olla. L'escudella és la sopa, un brou obtingut del bullit de tots els ingredients, colat i en el qual es couen alguns fideus i una mica d'arròs rodó.

Sopa de Galets
Sopa de Galets / Foto: Unsplash

L'escudella i carn d'olla és una sopa típica de la gastronomia catalana

L'escudella i carn d'olla de Nadal és una versió més rica que la quotidiana. En alguns llocs se celebrava així una festivitat major, però en altres zones de Catalunya es preferia menjar una cosa diferent d'allò de tots els dies, precisament qualsevol cosa excepte escudella i carn d'olla. L'escudella i carn d'olla és una sopa típica de la gastronomia catalana. La seva característica principal és la pilota bullida, una mandonguilla gran i allargada i que una vegada cuita es talla per repartir-la, en rodanxes, entre els convidats. Aquesta recepta no té cap misteri, només necessites un bon brou de pollastre i uns galets, que trobaràs fàcilment a grans superfícies. Si aquest Nadal t'animes a cuinar-la, nosaltres et deixem la recepta:

Ingredients:

  • 200 grams de galets
  • 1 litre de brou de pollastre
  • 180 grams de carn picada mixta
  • 1 ou
  • 1 cullerada sopera de pa ratllat
  • 1 mica de sal
  • 1 mica de pebre negre
  • 1 mica d'orenga
Sopa Nadal
Sopa Nadal / Foto: Unsplash

Elaboració:

  • Per preparar la pilota que ens servirà per omplir la pasta, barregem en un bol la carn picada, l'ou i el pa ratllat. Afegim també una mica de sal, pebre negre i orenga o julivert. També pots afegir un gra d'all picat.
  • Ara ve la part més laboriosa d'aquesta recepta catalana de Nadal. Es tracta d'omplir els galets crus. El més fàcil és fer-ho a mà, sense complicar-nos la vida amb mànegues de pastisseria o altres estris. Cal pressionar bé la carn dins de la pasta, per evitar que durant la cocció surti.
  • A continuació bullirem els galets al brou, seguint les instruccions de la marca de pasta. Pensa que la carn també s'ha de coure, per tant, es tracta normalment de temps de cocció una mica llargs per ser pasta.
  • Serveix la sopa de galets amb pilota en uns bols i acompanya-la d'un bon vi negre per exemple.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!