L'all és un ingredient essencial a la cuina que no només aporta gust d'una varietat de plats, sinó que també ofereix múltiples beneficis per a la salut. Tanmateix, mantenir l'all fresc i en bon estat durant llargs períodes pot ser un desafiament si no s'emmagatzema correctament. A continuació, es presenten diversos mètodes per guardar els alls i prolongar la seva vida útil.

Com conservar els alls més temps

El mètode més senzill i tradicional per emmagatzemar alls és mantenir-los en un lloc fresc, sec i ben ventilat. Els alls prefereixen un ambient amb temperatures entre 15 i 18 graus Celsius. Guardar els alls en una cistella de vímet, una bossa de paper, o una malla permet una bona circulació d'aire i ajuda a prevenir la humitat, que pot provocar floridura i podridura. És fonamental evitar guardar els alls a la nevera, ja que la humitat i el fred poden fer que els alls brotin.

joe green 4LJYzvrxISI unsplash
Els alls són un bàsic de la nostra gastronomia / Foto: Unsplash

D'altra banda, per als qui viuen en climes molt humits, l'ús d'envasos hermètics pot ser una bona opció. Col·locar els alls pelats en un flascó de vidre amb tapa pot ajudar a protegir-los de la humitat ambiental. Una altra tècnica és submergir els grans d'all en oli d'oliva. Això no només preserva els alls, sinó que també infon l'oli amb un deliciós sabor a all, perfecte per a adorns i marinats.

L'ús d'envasos hermètics pot ser una bona opció contra la humitat

Una altra manera d'emmagatzemar alls és congelant-los. Pelar els grans d'all i col·locar-los en una safata per enfornar, separant-los perquè no s'enganxin entre si. Una vegada congelats, transferir-los a una bossa per a congelador. Aquest mètode permet prendre la quantitat necessària sense descongelar la resta. També es poden triturar els alls i guardar la pasta en safates per a glaçons, la qual cosa és molt convenient per cuinar. La deshidratació és una excel·lent manera de conservar l'all durant mesos o fins i tot anys. Els grans d'all poden tallar-se a rodanxes fines i eixugar-se en un deshidratador o al forn a baixa temperatura fins que estiguin completament secs. Una vegada deshidratats, es poden guardar en flascons hermètics o moldre per fer pols d'all, que és ideal per assaonar aliments.

farah alabbouchi ubgCpgU4P9k unsplash
All, un aliment per a tot l'any / Foto: Unsplash

Finalment, una altra tècnica tradicional és conservar els alls en sal o vinagre. Per a la conservació en sal, alternar capes d'alls pelats i sal gruixuda en un flascó de vidre, assegurant que els alls estiguin completament coberts per la sal. Aquest mètode ajuda a deshidratar els alls i prevenir el creixement de bacteris. La conservació en vinagre implica submergir els alls pelats en vinagre de vi blanc o de poma, la qual cosa també afegeix un sabor interessant.

Mantenir els alls frescos i utilitzables durant llargs períodes no té per què ser complicat. En aplicar alguns d'aquests mètodes d'emmagatzemament, com guardar-los en un lloc fresc i sec, utilitzar envasos hermètics, congelar, deshidratar o conservar en sal o vinagre, es pot gaudir del sabor i els beneficis de l'all durant molt més temps. Adaptar la tècnica de conservació a les condicions climàtiques i preferències personals garantirà que sempre es tingui all fresc disponible per a qualsevol recepta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!