Quan preparem salsa de tomàquet casolana, un dels reptes més comuns és bregar amb l'acidesa natural dels tomàquets. Aquesta acidesa pot fer que la salsa resulti massa agra o fins i tot indigesta per a algunes persones. Tanmateix, existeixen diverses maneres d'equilibrar aquest sabor àcid, i un dels ingredients més eficaços i sorprenents és el bicarbonat de sodi.

Reduir l'acidesa de la salsa de tomàquet

El tomàquet és una fruita naturalment àcida, i el seu nivell d'acidesa pot variar depenent de la varietat i maduresa del tomàquet. En general, els tomàquets contenen dos tipus d'àcids principals: l'àcid cítric i l'àcid màlic. Encara que aquesta acidesa és part del sabor distintiu dels tomàquets i de les salses que es preparen amb ells, en algunes ocasions pot ser massa intensa per al paladar.

faezeh taheri h8ATd63KNCI unsplash
Salsa de tomàquet / Foto: Unsplash

El bicarbonat de sodi és un compost alcalí que, en entrar en contacte amb l'àcid, el neutralitza. Aquest procés es deu a una reacció química que converteix els àcids en aigua i gas, reduint així la seva concentració a la salsa. Afegir una petita quantitat de bicarbonat a la salsa de tomàquet pot reduir de manera significativa la seva acidesa sense alterar molt el sabor natural. Per reduir l'acidesa d'una salsa de tomàquet, el truc està a utilitzar la quantitat correcta de bicarbonat de sodi. Es recomana començar amb una petita quantitat, al voltant d'1/4 de culleradeta, i afegir-la lentament mentre es remou la salsa. Això permet que el bicarbonat es dissolgui completament i que la reacció química ocorri de manera uniforme.

El truc està en utilitzar la quantitat correcta de bicarbonat de sodi

És important tastar la salsa després d'afegir el bicarbonat, ja que massa quantitat pot alterar el sabor de la salsa, donant-li un toc amarg o metàl·lic. Si l'acidesa persisteix després d'afegir la primera dosi, es pot repetir el procés, afegint bicarbonat de manera gradual fins a assolir el sabor desitjat.

anshu a mVUs adTiX8 unsplash
Salsa de tomàquet casolana / Foto: Unsplash

Altres maneres de reduir l'acidesa

Si prefereixes evitar l'ús de bicarbonat, també existeixen altres alternatives per reduir l'acidesa de la salsa de tomàquet. Una opció comuna és afegir-hi una mica de sucre, que emmascara l'acidesa en equilibrar els sabors. Tanmateix, a diferència del bicarbonat, el sucre no neutralitza els àcids, sinó que simplement disfressa el sabor agre. Una altra opció és cuinar la salsa durant més temps a foc lent, la qual cosa permet que els àcids es descomponguin de manera natural i que el sabor se suavitzi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!