La mandarina és una de les fruites més consumides de l'hivern. Una fruita tant gustosa com pràctica, ideal per portar arreu i molt fàcil de menjar gràcies als còmodes grills que serveixen de porcions com si fossin llaminadures. Un dels principals desavantatges que té la mandarina és que si te'n menges una a classe o a l'oficina, tothom sabrà que has sigut tu perquè té una olor molt característica. Però en realitat, és probable que el que t'hagis menjat no sigui una mandarina, sinó una fruita que s'hi assembla molt. Un expert, doctor en ciència i tecnologia dels aliments, explica les diferències entre aquestes dues fruites similars.
La confusió de la mandarina
Si pensem en una fruita que s'assembli a la mandarina, segurament ens vindrà al cap la taronja. Una versió més grossa i sucosa, però amb els grills menys pràctics de menjar fora de casa. Ara bé, hi ha una fruita que s'assembla molt més a la mandarina i que, de fet, està a mig camí entre mandarina i taronja. Es tracta de la clementina, una fruita a la qual ens acostumem a referir com a mandarina, malgrat que no ho és. El doctor en ciència i tecnologia dels aliments i divulgador científic Miguel A. Lurueña, explica a través de les xarxes socials que la mandarina i la clementina, malgrat que s'assemblen, no són la mateixa fruita.
Mandarina y clementina no son lo mismo. Esta última procede del cruce entre mandarina y naranja amarga. Es la que solemos consumir, porque se pela fácilmente, no tiene semillas y está más dulce. #gominolasdepeseta pic.twitter.com/jNT7jGzx97
— Miguel A. Lurueña (@gominolasdpetro) December 10, 2020
Lurueña afirma que la clementina és la fruita que solem menjar perquè és més pràctica i fàcil de consumir. "És la que solem consumir perquè es pela fàcilment, no té llavors i és més dolça", afirma l'expert. La mandarina fa segles que es consumeix a casa nostra, però la clementina és un fruit modern en comparació amb la resta. És una fruita que s'obté de l'encreuament entre la mandarina i la taronja amarga. És a dir, és una fruita híbrida. Altres exemples de fruites híbrides comunes són les nectarines o el pomelo.
L'origen de la fruita
L'origen de la clementina es remunta al segle XIX. Segons explica l'equip del restaurant Abantal, amb una estrella Michelin i dos Sols Repsol, "la clementina és una de les fruites híbrides més comunes i fàcilment accessibles del mercat. Es diu que l'origen va ser la hibridació accidental realitzada pel Pare Clément Rodier a finals del segle XIX a Algèria. Altres teories afirmen que va ser a la Xina on es va originar segles abans". Però independentment de la història de la fruita, el que és clar és que la clementina i la mandarina són fruites diferents per molt que ens entestem a confondre-les. Així que la pròxima vegada que vagis al supermercat a comprar mandarines, assegura't que ho són o assumeix que el que de veritat t'agraden són les clementines.