El pa amb tomàquet és una de les joies de la cuina catalana, un plat senzill però carregat de tradició i sabor. Tanmateix, en els últims anys, la popularització de versions alternatives ha suscitat una gran indignació entre els catalans puristes que defensen la recepta original. Aquí explorem tres de les versions del pa amb tomàquet que més han generat controvèrsia.

Això no és pa amb tomàquet

1. Pa amb tomàquet i alvocat

La primera versió que ha causat enrenou és el pa amb tomàquet i alvocat. Aquest gir modern ha arribat amb la popularitat de l'alvocat com a superaliment. Mentre que l'alvocat pot ser deliciós en moltes preparacions, la seva inclusió en el pa amb tomàquet és vista per molts catalans com una heretgia culinària. Per a ells, l'alvocat no només altera el sabor tradicional, sinó que també desvirtua el caràcter autèntic del plat. La recepta clàssica es basa en la senzillesa del tomàquet, el pa i l'oli d'oliva; qualsevol addició més sembla una invasió a la puresa del plat.

katja grasinger 4tPjtttythY unsplash
Torrades amb alvocat / Foto: Unsplash

2. Pa amb tomàquet i formatge de cabra

Una altra versió polèmica és la que incorpora formatge de cabra al pa amb tomàquet. Encara que el formatge de cabra pot aportar una textura interessant i un sabor fort, per a molts catalans aquesta variació és un sacrilegi. El pa amb tomàquet original es caracteritza per la seva simplicitat, i l'addició d'ingredients com el formatge, especialment un amb un perfil tan distintiu, altera l'equilibri de sabors que defineix al plat.

oscar nord 4 2BfjnDyjY unsplash
Torrades amb formatge de cabra / Foto: Unsplash

En aquest cas, la controvèrsia no només se centra en l'alteració del sabor, sinó en la idea que el formatge de cabra pot enfosquir el protagonisme del tomàquet, el qual hauria de ser el veritable heroi del plat.

El pa amb tomàquet original es caracteritza per la seva simplicitat

3. Pa amb tomàquet i pernil ibèric d'alta gamma

La tercera versió que ha generat debat és la que utilitza pernil ibèric d'alta gamma com a acompanyament. Encara que el pernil ibèric és una menja molt apreciada en la gastronomia espanyola, la seva inclusió en el pa amb tomàquet és vista per alguns com una forma d'elitisme culinari. Els puristes argumenten que el pa amb tomàquet ha de ser accessible i reflectir un menjar humil, sense ornaments luxosos. Incorporar pernil ibèric, encara que deliciós, afegeix un nivell de sofisticació que, per als defensors del pa amb tomàquet clàssic, desvirtua el propòsit d'un plat que hauria de ser senzill i modest.

Aquestes versions alternatives del pa amb tomàquet han trobat el seu lloc en diversos menús i han estat abraçades per alguns com a innovacions culinàries. Tanmateix, per a molts catalans, aquests canvis representen una amenaça a l'essència d'un plat profundament arrelat en la seva cultura. La indignació que generen reflecteix la passió per preservar les tradicions culinàries i el respecte per les arrels que defineixen la identitat gastronòmica catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!