La vuitena edició dels premis al millor xef del món s'ha celebrat aquesta nit de dimecres en una espectacular cerimònia a Dubai, fet històric perquè és la primera vegada que té lloc aquest prestigiós esdeveniment a l'Orient Mitjà. El català Albert Adrià s'ha enfilat fins a la segona posició del rànquing mundial, en l'acte més important del planeta pel que fa als premis dels professionals dels fogons. En primer lloc, i reconegut com el millor cuiner del món, s'ha situat Rasmus Munk, del restaurant Alchemist (Dinamarca).
The Best Chef Awards: Albert Adrià, segon
Allotjat a Atlantis The Palm, amb el suport del Departament d'Economia i Turisme de Dubai, els premis d'enguany han distingit 550 xefs de 61 països, la qual cosa la converteix en l'edició més gran fins ara i un testimoni de l'estatus creixent de Dubai com a capital culinària. Famós pel seu enfocament avantguardista, el treball de Munk a Alchemist fusiona elements teatrals amb cuina i innovació, oferint una experiència immersiva que l'ha elevat a la fama mundial. Per la seva banda, el jurat es rendeix davant la icona de l'experimentació culinària que representa Adrià, qui continua trencant límits a Enigma, on treballa combinant la narració amb una tècnica innovadora, consolidant la seva influència en la indústria.
En tercera posició, Eric Vildgaard, del restaurant Jordnær (Dinamarca). Conegut pel seu compromís amb la sostenibilitat i la puresa, les creacions de Vildgaard a Jordnær són un testimoni de l'art dels ingredients nòrdics locals, fent que el seu treball ressoni a escala mundial. D'aquesta manera, el madrileny Dabiz Muñoz ja no és el millor xef del món -número u el 2023-, mentre que Albert Adrià manté el segon lloc assolit l'any passat.
Els catalans premiats
Més enllà de la segona posició d'Adrià, hi ha altres cuiners i restaurants de Catalunya de renom importantíssim. Les catalanes Fina Puigdevall i Martina Puigvert, del restaurant Les Cols, a Olot, han estat guardones a la llista dels millors cuiners de tot el món. El cuiner del millor restaurant del món, Oriol Castro (Disfrutar, Barcelona), Javier i Sergio Torres (Hermanos Torres, Barcelona), Paco Méndez (COME, Barcelona), Paolo Casagrande (Lasarte, Barcelona), Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona) i Rafa Zafra (Estimar, Barcelona).
Més premis mundials
A més a més, s'ha fet el lliurament d'altres trofeus. Són els següents:
- La millor (R) Evolució: Albert Adrià, Enigma (Catalunya)
- El millor pastisser: René Frank, Coda (Alemanya)
- La millor nova entrada: Mei Kogo, Sushi-Meino (Japó)
- El millor terroir: Jaime Rodríguez, Celele (Colòmbia)
- La millor ciència: Ángel León, Aponiente (Espanya)
- El millor art culinari: Julien Royer, Odette (Singapur)
- La millor NextGen: Michele Lazzarini, Contrada Bricconi (Itàlia)
- La millor experiència d'un àpat: Vaughan Mabee, Amisfiled (Nova Zelanda)
- La millor creativitat: Paco Méndez, Come Restaurant (Catalunya)
- El millor a Dubai: Himanshu Saini, Trèsind (Emirats Àrabs Units)
- El més votat pels professionals: Ana Roš, Hiša Franko (Eslovènia)
- Els millors orígens i futur: (1) Eva, Lilian, Emilie Rihani, Three by Eva (Emirats Àrabs Units) (2) Mohamad, Wassim, Omar Orfali, Orfali Bros (Emirats Àrabs Units)