Quan anem a fer la compra sempre vigilem amb les dates de caducitat i, fins i tot, amb les etiquetes i els elements nutricionals. Tenim clar des de fa força anys que hem d'evitar l'oli de palma, però de vegades se'ns poden escapar aliments que són perjudicials per a la nostra salut. Uns productes que desconeixem el seu vessant gens saludable i que ens poden fer molt mal a l'organisme. Aquesta és l'alerta que fa a través del seu compte d'Instagram el cardiòleg Aurelio Rojas.
Els dos aliments greus per a la salut que no coneixes
“Cada dia menges aquests dos aliments que van acabant amb la teva salut a poc a poc”, avisa el doctor. L'explicació del metge continua: “No només generant el percentatge més alt de malaltia cardiovascular, hipertensió, diabetis, sobrepès i obesitat, sinó també afavorint el desenvolupament de càncer”, afegeix. De fet, els tipus de càncer més freqüents a les persones joves s'associen amb nivells elevats d'insulina que actua com un potent estimulador creixement de les cèl·lules canceroses.

La raó d'aquest comunicat del doctor és la xifra preocupant al voltant de l'augment del càncer en les persones joves. “El càncer ha augmentat un 80% en les persones joves en els darrers anys”, lamenta Rojas. El càncer de mama, d'estómac, pàncrees, còlon, endometri i de la pròstata. I, tal com explica l'expert, tots aquests càncers tenen una cosa en comú que els vincula estretament.
Tots aquests tipus de càncers s'associen a uns nivells elevats d'insulina, que actua com un potent factor de creixement, estimulant la proliferació d'aquestes cèl·lules canceroses. “Hi ha dues substàncies molt freqüents a la nostra dieta culpables d'aquest perill per a la salut i per a la vida humana perquè eleven desproporcionadament el nivell de la insulina”, enuncia el doctor. Aquests dos aliments són el sucre i la farina de blat refinada.
Alternatives saludables al sucre i la farina de blat refinada
Per reduir aquest impacte, es poden optar per alternatives més saludables. En lloc del sucre refinat, es poden utilitzar edulcorants naturals com la mel crua, el xarop d’auró pur, el sucre de coco o els dàtils, que tenen un índex glucèmic més baix i aporten nutrients addicionals. Quant a la farina de blat refinada, una bona opció és substituir-la per farines integrals com la de civada, espelta, ametlla, coco o fajol, que conserven més fibra i micronutrients beneficiosos per a la salut metabòlica. Aquestes alternatives ajuden a mantenir l’equilibri glucèmic, reduir la inflamació i promoure un estil de vida més saludable.