El salmó fumat és un dels peixos preferits a l'Estat, sobretot per Nadal. Però també, ho triem per a un consum més mundà o particular. És a dir, si ens agrada aquest tipus de salmó segurament tenim a la nevera algun envàs guardat per si de cas per als nostres capricis o sopars ràpids. Tot i això, és el salmó fumat tan saludable com pensem?

Els perills del salmó fumat

El salmó fumat és valorat pel seu sabor delicat i la seva versatilitat a la cuina. Això no obstant, és important estar al corrent dels possibles riscos associats al seu consum.

Contaminació per listèria

Un dels principals riscos del salmó fumat és la contaminació per Listeria monocytogenes, un bacteri que pot causar infeccions greus, especialment en persones amb sistemes immunitaris debilitats, dones embarassades, nadons i ancians. Recentment, s'ha emès una alerta alimentària per la presència d'aquest bacteri en un lot de salmó fumat distribuït al mercat. La listeriosi pot causar símptomes com a febre, dolors musculars i problemes gastrointestinals, i en casos severs, pot portar a complicacions més serioses com meningitis.

Alt contingut en sodi

El procés de fumat del salmó inclou una fase de curat amb sal, cosa que incrementa significativament el seu contingut en sodi. Un consum elevat de sodi està associat amb hipertensió arterial i un risc més gran de malalties cardiovasculars. Per tant, les persones amb problemes de pressió arterial o aquells que busquen mantenir una dieta baixa en sal han de moderar la ingesta de salmó fumat.

pintxo salmo fumat mostassa pas1
L'ús del salmó fumat per a diverses receptes / Foto: Albert Vilas

A més del gran contingut en sal que tenen els peixos fumats, "amb aquesta tècnica es generen compostos que estan demostrant una relació amb l'augment del risc de càncer, sobretot amb el de còlon", tal com s'explica al The New York Times. "En utilitzar aquest fum d'aquesta combustió es produeixen unes substàncies que s'anomenen amines, que són les realment perjudicials per a la salut. No obstant això, passa alguna cosa perquè jo ho prengui de tant en tant, de manera ocasional? Òbviament, si es consumeix de manera ocasional no passaria res", aclareixen.

Presència de compostos tòxics

El fumat del salmó pot generar la formació de compostos tòxics com els hidrocarburs aromàtics policíclics i les nitrosamines. Aquests compostos, presents en els productes fumats, han estat relacionats amb un risc més gran de càncer. Tot i que els nivells d'aquests compostos al salmó fumat comercial estan regulats, el consum freqüent i en grans quantitats pot ser motiu de preocupació.

Interacció amb altres aliments grassos

Combinant el salmó fumat amb aliments rics en greixos saludables, com l'alvocat, és possible que se superin les recomanacions diàries d'ingesta calòrica i de greixos. Tot i que tant el salmó com l'alvocat contenen greixos beneficiosos per a l'organisme, el consum excessiu pot contribuir a l'augment de pes i a desequilibris nutricionals.

El salmó fumat, tot i que és deliciós i nutritiu, ha de ser consumit amb moderació i atenció als possibles riscos per a la salut. És fonamental seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, especialment davant d'alertes alimentàries, i ser conscients dels possibles efectes adversos del consum freqüent. Mantenir una dieta equilibrada i variada és la millor manera d'aprofitar els beneficis del salmó fumat sense posar en risc la nostra salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!