N'hi ha que sonen i n'hi ha que són més discrets. Els que s'escapen i et posen la cara vermella i els que esperen pacients que els treguis. Els que arriben i se'n van i els que es queden i produeixen molèsties. I, per descomptat, els que fan olor i els que no. Sí, avui parlem de pets. I és que el nutricionista Xevi Verdaguer ha revelat en una recent entrevista la clau de per què uns pets fan olor i d'altres no. Una pregunta que segur que t'havies fet durant anys i per fi trobarà resposta.

Per què alguns pets fan olor i d'altres no?

Encara que soni massa escatològic, un expert podria obtenir molta informació sobre el teu menú habitual només olorant els teus pets. I això és a causa que la seva olor varia depenent de la teva alimentació. "Totes les fruites, les verdures i els llegums, en general tots els hidrats de carboni, fermenten en la primera part del còlon i produeixen uns gasos que es diuen hidrogen, CO₂ i metà. Aquests gasos no fan olor malament i surten a més velocitat", explica en Xevi.

Problemes estómac / Foto: Pixabay
L'olor dels pets varia depenent de la teva alimentació / Foto: Pixabay

Si en el teu cas aquests gasos fan olor és perquè has menjat una mica més, en concret una mica de proteïna. "Si poses proteïnes, aquestes fermenten pel treball d'uns bacteris. Com més proteïnes consumeixis, aquests bacteris creixeran més". I és que, al nostre intestí habiten moltíssims bacteris diferents, la quantitat dels quals és determinada pels aliments que ingerim, perquè cadascuna d'aquestes famílies s'ocupa de digerir un aliment.

En concret, les que ajuden que es digereixin les proteïnes (carn, ous...) "creguin àcid sulfúric, que sí que produeix pudor i surten a menys velocitat. Aquests gasos no passen desapercebuts perquè sí que es deixen notar", detalla el nutricionista. De fet, el que olorin com a ous podrits es deu al sofre que es genera en aquesta digestió. "Són aquests bacteris les que et porten pel camí de l'amargor", sentencia Xevi i recorda que "la gent vegetariana i vegana tenen més diversitat de bacteris bons i més pets sense olor".

Hi ha solució?

Amb aquesta revelació segur que t'estàs enfrontant a un gran dilema, ja que sembla que ara has d'escollir entre tenir molts gasos que no fan olor o tenir-ne menys, però que facin pudor. La solució no implica deixar de menjar carn, simplement per equilibrar la dieta. Com més variat sigui el nostre menú, més colònies de bacteris tindrem preparades per digerir els nostres aliments. En treballar totes de forma conjunta no només es redueix la seva càrrega de treball, també les possibilitats que unes famílies creixin més que d'altres i generin problemes (molt més enllà de pets olorosos).

Fruita i verdura / Foto: Pixabay
La solució no implica deixar de menjar carn / Foto: Pixabay

Això també ajuda a entendre per què hi ha gent a la qual els dona més gasos certs aliments que a d'altres. Un dels millors exemples són els llegums. Hi ha els qui asseguren que si prenen un plat de llenties es noten inflades i pateixen amb tant gas, mentre que d'altres no semblen ni immutar-se. La clau són aquests bacteris. Si menges molts llegums, tindràs una família de bacteris "digereix llegums" abundant i forta. Per això, quan endrapes un guisat es posen a treballar de forma efectiva i generen els gasos justos i necessaris. Si, al contrari, els llegums no formen part de la teva dieta, aquest plat de xup-xup serà més complicat de digerir i es generen més molèsties i més gasos. Així doncs, com més aliments diferents incloguem a la nostra dieta, més sans i forts estarem i també més tranquils farem les digestions, sabent que no farem pudor amb aquest pet que s'escapa de sobte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!