En un món on la salut cognitiva es valora cada vegada més, un aliment ha sorgit com un potencial protector de la memòria: el gingebre negre. Sovint eclipsat pel seu parent més comú, el gingebre groc, el gingebre negre està guanyant reconeixement pels seus possibles beneficis per a la salut cerebral. El gingebre negre, conegut científicament com a Zingiber officinale, és una forma de gingebre que ha estat sotmesa a un procés de cocció lenta i assecatge, la qual cosa resulta en un color fosc i un sabor més intens en comparació amb el gingebre fresc o el gingebre en pols tradicional. Aquest procés de cocció transforma els compostos bioactius del gingebre, la qual cosa podria potenciar els seus efectes medicinals.

engin akyurt Pj8qDxCuMTs unsplash
Un aliment amb molts beneficis per a la teva salut / Foto: Unsplash

Un estudi recentment publicat a la revista Molecular Nutrition & Food Research suggereix que el gingebre negre podria tenir propietats neuroprotectores. La investigació va mostrar que els extractes de gingebre negre van millorar significativament la funció cognitiva i van reduir la pèrdua de memòria en models animals de malaltia d'Alzheimer. Es creu que això es deu a la capacitat del gingebre negre per reduir la inflamació i l'estrès oxidatiu al cervell, dos processos que estan implicats en el desenvolupament de malalties neurodegeneratives.

El gingebre negre podria tenir propietats neuroprotectores, segons un estudi recent

A més del seu potencial per protegir la memòria, el gingebre negre també s'ha associat amb una sèrie d'altres beneficis per a la salut. Per exemple, s'ha demostrat que té propietats antiinflamatòries, antioxidants i digestives. També s'ha utilitzat tradicionalment en la medicina aiurvèdica i la medicina xinesa per tractar una varietat de malalties, des de problemes digestius fins a dolors musculars i articulars.

Encara que la investigació sobre el gingebre negre encara està en les seves etapes inicials i es necessiten més estudis per confirmar els seus efectes en els éssers humans, molts experts en salut estan entusiasmats amb el seu potencial. En ser un aliment natural i fàcilment disponible, el gingebre negre podria ser una addició valuosa a una dieta equilibrada dissenyada per promoure la salut cerebral i general.

faran raufi ktzwFuBRiXk unsplash
Hi ha moltes maneres de provar és gingebre / Foto: Unsplash

Tanmateix, és important tenir en compte que el gingebre negre no és una cura miraculosa per a la pèrdua de memòria o les malalties neurodegeneratives. Mantenir un estil de vida saludable que inclogui una dieta equilibrada, exercici regular, un son adequat i activitats cognitivament estimulants continua sent fonamental per mantenir la salut cerebral a llarg termini.

En resum, el gingebre negre és un aliment gairebé desconegut que està començant a destacar pel seu potencial per protegir la memòria i promoure la salut cerebral. Si bé es necessiten més investigacions per comprendre completament els seus efectes, la seva inclusió en la dieta com a part d'un enfocament integral de la salut podria ser beneficiosa per a moltes persones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!