L'acte de fregir els aliments, sovint, ha estat vist amb recel a causa de la seva associació amb aliments greixosos i poc saludables. Tanmateix, la ciència ens ha demostrat que no tots els aliments fregits són igualment perjudicials per a la salut. De fet, hi ha certs aliments que, quan es fregeixen adequadament, poden mantenir el seu valor nutricional i fins i tot oferir beneficis per a la salut.

brian chan NbXjZomyNEM unsplash
Abusar del fregit és perillós per a la salut / Foto: Unsplash

Un d'aquests aliments és l'alvocat. Encara que pot semblar contradictori fregir un aliment conegut pel seu contingut de greixos saludables, la investigació dona suport a aquesta pràctica quan es fa de manera adequada. L'alvocat conté greixos monoinsaturats, que són beneficiosos per al cor i poden ajudar a reduir el colesterol LDL (dolent). En fregir l'alvocat en oli saludable, com l'oli d'oliva, es preserven aquests greixos saludables i es crea una textura cruixent deliciosa.

L'alvocat conté greixos monoinsaturats, que són beneficiosos per al cor

Un estudi publicat a la revista Food Chemistry va trobar que l'alvocat fregit reté la majoria dels seus antioxidants, inclosos els carotenoides i la vitamina E, que tenen propietats antiinflamatòries i contribueixen a la salut de la pell. A més, el procés de fregit pot fins i tot augmentar l'absorció d'antioxidants liposolubles en l'alvocat, la qual cosa significa que el cos pot aprofitar millor aquests nutrients.

Un altre aliment que es beneficia del procés de fregit és el tofu. El tofu fregit adequadament pot ser una excel·lent font de proteïnes per a persones que segueixen dietes vegetarianes o veganes. El fregit crea una capa cruixent a l'exterior del tofu mentre manté la seva suavitat a l'interior. A més, el tofu absorbeix només una petita quantitat d'oli durant el procés de fregit si es fa correctament, la qual cosa el converteix en una opció rica en proteïnes amb menys greix que altres aliments fregits.

christina deravedisian jntQPBIK sE unsplash
El tofu és una opció per fregir / Foto: Unsplash

La coliflor és un altre aliment que es transforma de manera deliciosa quan es fregeix. En fregir la coliflor, es caramel·litza naturalment i adquireix un sabor dolç i fumat. A més, la coliflor és una excel·lent font de fibra, vitamines i minerals, el que la converteix en una opció nutritiva fins i tot quan es consumi fregida.

És important destacar que la clau perquè aquests aliments fregits siguin saludables està en el mètode de preparació i en els ingredients utilitzats. Optar per olis saludables i tècniques de cocció adequades pot minimitzar la quantitat de greix absorbida pels aliments durant el procés de fregit. A més, combinar aquests aliments fregits amb opcions riques en vegetals pot crear àpats equilibrats i nutritius.

La ciència fa costat al consum de certs aliments fregits quan es preparen adequadament. L'alvocat, el tofu i la coliflor són només alguns exemples d'aliments que poden oferir beneficis per a la salut quan es cuinen d'aquesta manera. En fer eleccions intel·ligents a la cuina, és possible gaudir d'aliments fregits sense comprometre la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!