Fa uns dies coneixíem la trista notícia de la mort de la Maria Branyas, la dona més gran del món. Una catalana que ens va captivar a tots i que, a més d'admiració, ens causa curiositat. Com es pot arribar a viure més de 100 anys? El professor i biòleg italià Valter Longo explica les claus de l'alimentació per poder tenir una vida més longeva i intentar arribar a ser persones centenàries.

La rutina de la longevitat

Valter Longo explica al seu llibre 'La dieta de la longevitat: menjar bé per viure fins a 110 anys' què hauríem de fer i quins aliments hauríem d'incorporar a la nostra dieta per arribar a ser persones centenàries. Longo analitza quins hàbits de vida hauríem de dur a terme per arribar a ser persones longeves amb un bon estat de salut. La clau, segons el biòleg italià, és "combinar una dieta equilibrada en el dia a dia amb més dejú cada quatre mesos durant cinc dies". Longo defensa aquesta conclusió després d'analitzar diferents informes clínics i investigacions sobre longevitat de persones centenàries.

Longo explica que la dieta de la longevitat implica consumir menys carn vermella, limitar la ingesta de la blanca i augmentar els àpats amb peix a un mínim de dos per setmana. També afirma que hauríem de reduir el consum de pa, pasta i arròs

No es tracta només dels aliments que es consumeixen sinó sobretot de la quantitat i la freqüència amb què es mengen. Longo proposa una dieta basada en fruita i verdures i amb una ingesta reduïda de greixos i sucres. A més, explica que convé moderar la ingesta de proteïna fins als 65 anys, amb uns 0,8 grams per quilo corporal, i a partir d'aleshores anar-la augmentant progressivament.

Peix salmó Foto Pixabay
El peix és un aliment clau en una dieta per a la longevitat. / Foto: Pixabay

El producte clau

Si bé és cert que la rutina alimentària, combinada amb exercici físic i altres hàbits saludables, són molt importants per mantenir-se en forma, un dels productes clau que hauríem de consumir és el peix. Malgrat que és un producte típic de la dieta mediterrània, en el nostre dia a dia solem consumir, en general, més carn que peix. Longo explica que la dieta de la longevitat implica consumir menys carn vermella, limitar la ingesta de la blanca i augmentar els àpats amb peix a un mínim de dos per setmana. També afirma que hauríem de reduir el consum de pa, pasta i arròs.

Així doncs, el peix és l'aliment clau per acostar-nos el màxim possible a ser persones centenàries, malgrat que si no acompanyem la dieta d'esport i hàbits de vida saludables, de res servirà consumir aliments beneficiosos. A més, la genètica també juga un paper important en l'envelliment de les persones, però aquest és un factor que no podem controlar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!