Un dels aliments més destacats i àmpliament reconegut pels seus beneficis per a la longevitat és el salmó. Aquest peix no només és deliciós i versàtil a la cuina, sinó que també està atapeït de nutrients essencials que promouen una vida llarga i saludable. El salmó és una excel·lent font d'àcids grassos omega-3, específicament àcid eicosapentaenoic i àcid docosahexaenoic. Aquests àcids grassos són coneguts per les seves propietats antiinflamatòries, que són crucials per a la salut cardiovascular. Nombrosos estudis han demostrat que una dieta rica en omega-3 pot reduir el risc de malalties cardíaques, que són una de les principals causes de mort en l'àmbit mundial. A més, els omega-3 ajuden a mantenir la pressió arterial i els nivells de colesterol en rangs saludables.

karyna panchenko 1OnuYCARYmc unsplash
Rodanxa de salmó / Foto: Unsplash

El salmó també és una font rica de proteïnes d'alta qualitat, necessàries per a la reparació i el manteniment dels teixits corporals. A mesura que envellim, mantenir la massa muscular és vital per a una bona salut i mobilitat, i el consum adequat de proteïnes és fonamental per a aquest propòsit.

Un altre benefici significatiu del salmó és el seu alt contingut en vitamines i minerals essencials. És particularment ric en vitamina D, que juga un paper crucial en la salut òssia i el sistema immunitari. Moltes persones tenen deficiència de vitamina D, especialment aquelles que viuen en àrees amb poca exposició solar, i consumir salmó regularment pot ajudar a cobrir aquesta necessitat. A més, el salmó conté vitamina B12, vital per a la funció nerviosa i la producció de glòbuls vermells, així com seleni, un mineral antioxidant que protegeix les cèl·lules del dany.

El salmó és una excel·lent font d'àcids grassos omega-3

El salmó també aporta una quantitat significativa d'antioxidants, com l'astaxantina, que li dona el seu característic color rosat. L'astaxantina té potents propietats antiinflamatòries i antioxidants, que ajuden a protegir les cèl·lules del dany i poden retardar el procés d'envelliment. Alguns estudis suggereixen que l'astaxantina també pot millorar la salut de la pell, protegint-la dels danys causats per l'exposició al sol i reduint els signes de l'envelliment.

A més de les seves propietats nutricionals, el salmó és fàcil d'incorporar a una dieta equilibrada. Pot ser consumit de diverses formes: a la graella, al forn, fumat o en sushi, el que facilita la seva inclusió en diferents preparacions culinàries. La seva versatilitat i sabor el converteixen en un aliment atractiu per a moltes persones, la qual cosa facilita el seu consum regular.

oxana kolodina mWGA F6ckeo unsplash
Hi ha moltes maneres de preparar salmó / Foto: Unsplash

El salmó és un dels millors aliments per a la longevitat a causa del seu impressionant perfil nutricional. El seu alt contingut en àcids grassos omega-3, proteïnes d'alta qualitat, vitamines i minerals essencials, juntament amb potents antioxidants com l'astaxantina, contribueix a una salut òptima i a la prevenció de malalties cròniques. Incorporar salmó en la dieta regular no només és una delícia per al paladar, sinó també una estratègia intel·ligent per viure una vida més llarga i saludable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!