L'arròs és un dels aliments més consumits al món i una base en moltes dietes. Tanmateix, reescalfar-lo al microones pot convertir-se en un risc per a la salut si no es prenen les mesures necessàries. Segons experts en nutrició, l'arròs mal emmagatzemat i després escalfat pot afavorir la proliferació de bacteris perillosos com el Bacillus cereus, responsables d'intoxicacions alimentàries.
L'aliment que mai no hauríem d'escalfar al microones
El risc amb l'arròs no prové directament de reescalfar-lo, sinó de com s'emmagatzema abans de fer-ho. Després de la cocció, l'arròs pot contenir espores de bacteris que sobreviuen a la calor. Si aquest aliment roman a temperatura ambient per més de dues hores, aquestes espores poden transformar-se en bacteris actius que produeixen toxines resistents a la calor.
Quan es consumeix arròs que ha estat mal conservat i reescalfat, existeix el perill de patir el que es coneix com a “síndrome de l'arròs fregit”. Aquest tipus d'intoxicació alimentària provoca símptomes com vòmits, diarrea i dolors estomacals que poden aparèixer poques hores després d'ingerir-lo. El microones, encara que és un electrodomèstic pràctic, no sempre escalfa els aliments de manera uniforme. Això pot dificultar l'eliminació de bacteris presents en l'arròs, la qual cosa fa que el reescalfament amb aquest mètode sigui menys segur si l'arròs no ha estat emmagatzemat correctament.
Consells per emmagatzemar i reescalfar l'arròs
Per evitar problemes de salut en reescalfar arròs, és important seguir certes recomanacions: Refredar ràpidament: Una vegada cuit, l'arròs ha de refredar-se com més aviat millor i guardar-se en un recipient hermètic dins del frigorífic. Això s'ha de fer en les dues hores posteriors a la seva preparació. Reescalfar una sola vegada: Si decideixes escalfar l'arròs, fes-ho només una vegada i assegura't que assoleixi una temperatura interna d'almenys 75 °C abans de consumir-lo. Evitar l'exposició prolongada a temperatura ambient: Si l'arròs cuit roman fora del frigorífic per més de dues hores, és més segur rebutjar-lo per prevenir riscos.
Si decideixes escalfar l'arròs, fes-ho sol una vegada
Encara que l'arròs és un aliment nutritiu i versàtil, reescalfar-lo al microones sense prendre les precaucions adequades pot comprometre la seguretat alimentària. L'emmagatzemament correcte i un maneig acurat són essencials per evitar intoxicacions. És important tenir en compte aquestes recomanacions per gaudir d'aquest aliment bàsic sense preocupacions i cuidar la salut a llarg termini.