El ferro és un mineral essencial per al cos humà, ja que exerceix un paper crucial en la formació d'hemoglobina, una proteïna als glòbuls vermells que transporta oxigen des dels pulmons a tot el cos. Encara que moltes persones associen el ferro amb aliments com les llenties, en realitat existeixen altres aliments que contenen nivells significativament més alts d'aquest mineral.

Aliment ric en ferro

Un dels aliments més rics en ferro són les cloïsses, escopinyes i altres mariscos similars. Aquests mol·luscos destaquen pel seu contingut excepcional de ferro hemo, la forma de ferro que es troba en productes d'origen animal i que és més fàcilment absorbida pel cos en comparació amb el ferro no hemo present en els vegetals. Per exemple, 100 grams de cloïsses poden contenir fins a 28 mil·ligrams de ferro, el que supera amb escreix la quantitat diària recomanada per a un adult mitjana, que oscil·la entre 8 i 18 mil·ligrams segons l'edat i el gènere. Les escopinyes i altres mariscos també són excel·lents fonts de ferro, amb nivells que varien però que poden assolir fins a 24 mil·ligrams per cada 100 grams.

marvin radke XX7ZvYbFMKk unsplash
Cloïsses naturals / Foto: Unsplash

En comparació, les llenties, que són una font de ferro no hemo, contenen aproximadament 3,3 mil·ligrams de ferro per cada 100 grams. Encara que són un aliment valuós en una dieta equilibrada, especialment per a vegetarians i vegans, el ferro que proporcionen és menys biodisponible. Això significa que el cos absorbeix menys ferro de les llenties en comparació amb el que obté de les cloïsses o escopinyes. Per millorar l'absorció del ferro d'origen vegetal, es recomana combinar aquests aliments amb fonts de vitamina C, com el pebrot vermell o el suc de llimona, ja que aquesta vitamina pot augmentar significativament l'absorció del ferro no hemo.

El ferro que proporcionen les llenties és menys biodisponible

A més de les cloïsses i les escopinyes, altres aliments rics en ferro inclouen el fetge de cap de bestiar, que conté aproximadament 6,2 mil·ligrams de ferro per cada 100 grams, i les carns vermelles en general, que són bones fonts de ferro hemo. També, alguns peixos, com la tonyina i la sardina, ofereixen una quantitat considerable de ferro.

bernd dittrich KlEQHVJ6yYY unsplash
Llegums variades / Foto: Unsplash

És important destacar que, encara que les llenties i altres aliments vegetals com els espinacs i els fesols són fonts valuoses de ferro, no són els més rics. Els mariscos com les cloïsses i les escopinyes lideren la llista quan es tracta de contingut de ferro, subratllant la importància d'una dieta variada i equilibrada per assegurar una adequada ingesta d'aquest mineral essencial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!