Les arnes són una de les plagues més comunes a les cuines, i la seva atracció per certs aliments pot generar un problema persistent a casa. A diferència d'altres insectes que busquen fruites o restes de menjar fresc, les arnes són més atretes per aliments secs i grans emmagatzemats. La seva capacitat per reproduir-se ràpidament i la seva habilitat per infiltrar-se en paquets poc segellats fan que, una vegada instal·lades, puguin convertir-se en una molèstia difícil d'eliminar.
Els aliments que més atreuen les arnes a la cuina
Els aliments que més atreuen les arnes són aquells rics en midons i carbohidrats. Entre els seus favorits es troben les farines, l'arròs, la civada, els cereals, el blat de moro i la pasta. Aquests productes solen venir en paquets de paper o plàstic prim, el que facilita que les arnes dipositin els seus ous en ells. En néixer, les larves d'arna troben en aquests aliments secs la font de nutrients necessària per créixer ràpidament, deixant residus i sediments que deterioren els productes.
A més dels grans, les arnes també senten gran atracció pels fruits secs, les llavors i els llegums. Les nous, ametlles, cacauets i avellanes, igual com l'arròs o la farina, són aliments rics en olis i proteïnes que atreuen aquestes plagues. També solen dipositar els seus ous en productes de fleca, com galetes i pa sec, així com en xocolates, espècies i fins i tot en aliments per a mascotes, com llavors d'ocell o aliments secs per a gossos i gats. Per això, és fonamental revisar aquests productes almenys una vegada al mes per detectar signes d'infestació.
Per evitar que les arnes envaeixin la teva cuina, és important prendre algunes mesures preventives. Una de les més efectives és emmagatzemar tots els aliments secs en flascons hermètics de vidre o plàstic d'alta resistència, que impedeixen que les arnes dipositin ous en el contingut. Un altre pas és netejar regularment les lleixes i les cantonades del rebost, ja que les arnes poden amagar-se a petits residus d'aliments i a les esquerdes dels envasos o superfícies.
És important prendre algunes mesures preventives per evitar que les arnes proliferin
A més, és recomanable revisar acuradament els productes abans de comprar-los i en emmagatzemar-los, ja que, de vegades, els ous d'arna poden venir en aliments comprats, sense que ho notem. Si trobes un producte contaminat, el millor és rebutjar-lo immediatament per evitar que la infestació s'estengui. Una altra forma de prevenció és l'ús d'herbes naturals com a llorer, romaní o lavanda, que actuen, com a repel·lents. Aquestes poden col·locar-se en bossetes dins del rebost per mantenir les arnes allunyades. Amb aquestes mesures de cura i prevenció, es pot reduir significativament la probabilitat que les arnes trobin un ambient propici per reproduir-se a la nostra cuina i contaminar els aliments.